“Tulpanstaden” fick se den traditionella kinesiska kulturen blomstra
Fredagen den 5:e mars kom Shen Yun Performing Arts till teatern RAI, med sitt första framträdande på det här årets turné genom Europa. (Florian Godovits/The Epoch Times)Fredagen den 5:e mars kom Shen Yun Performing Arts till teatern RAI, med sitt första framträdande på det här årets turné genom Europa. (Florian Godovits/The Epoch Times)

Fredagen den 5:e mars kom Shen Yun Performing Arts till teatern RAI, med sitt första framträdande på det här årets turné genom Europa. (Florian Godovits/The Epoch Times)

 ”Tulpanstaden” Amsterdam i Holland såg traditionell kinesisk kultur blomstra igen fredagen den 5:e mars, när Shen Yun Performing Arts kom till teatern RAI med sitt första framträdande på det här årets turné genom Europa. Upprepade applåder hördes under det första numret, ”The Emperor Ushers in a Glorious Age”.

Bland de som fick se denna renässans av kinesisk kultur var skulptrösen Romee Kanis och forskaren Jaap Hoornstra, som driver ett företag som bygger på solenergi. De hade rest 60 kilometer söderifrån för att se Shen Yun. Under pausen tillfrågads de vad de tyckte om det de sett hittills.

Kanis kommenterade färgerna och dansarnas fina natur och sade vidare:

– Dansarna i sin helhet var förtjusande.

– I min konst visar jag mycket rörelse, mycket realistiskt. Så [Shen Yun-artisternas] rörelser här är mycket intressanta att se på. Jag vill ta dem med till min konst. Där finns så många eleganta rörelser som jag kan använda i mitt arbete. Jag sparar allt i mitt sinne.

Hoornstra var även han mycket tagen av dansrörelserna.


Tulpanstaden, Amsterdam. (Florian Godovits/The Epoch Times)

Tulpanstaden, Amsterdam. (Florian Godovits/The Epoch Times)

 En väsentlig del av New Yorkbaserade Shen Yuns föreställningar är en repertoar av berättelsebaserad dans tagen från forntida legender, folktraditioner och moderna historier om häpnadsväckande mod, porträtterat i klassisk kinesisk dans. Det är en flertusenårig konstform och kinesisk dans är uppfriskande, dynamisk och uttrycksfull. Forntida legender och hjältefigurer får liv genom hopp, snurrar och fina gester.

Kanis berördes speciellt av danserna ”Tibetan Dance of Praise” och ”Wu Song Battles the Tiger”.

– Den var verkligen uttrycksfull. Det tilltalar mig verkligen att se en berättelse som den, sade hon entusiastiskt.

Hoornstra tyckte att Shen Yun Touring Company Orchestra gjorde mycket mer än att bara ackompanjera dansarna.

– Orkestern var verkligen energisk. De nådde verkligen en högre nivå än [om de hade gjort om de bara] hade stött danserna, de var verkligen en del av det.

– Ja, de var verkligen kraftfulla, lade Kanis till.

Alexander M. Hamrle var reporter.

Shen Yun framträdde i Amsterdams teater RAI med två föreställningar till, lördag den 6:e mars och söndag den 7:e mars. Efter Amsterdam fortsätter turnén i över 15 europeiska städer, bland dem Brygge, Frankfurt, Lausanne, Wien och Dublin.

Epoch Times är stolt mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, se: www.ShenYunPerformingArts.org

Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm 5-6 april och till Konsert & Kongress i Linköping den 8 april.

För mer information om föreställningarna i Skandinavien:

http://sv.shenyunperformingarts.org/

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30844/