Tufft räddningsarbete efter översvämningarna i Himalaya
En indisk man står på en skadad väg som går längs Mandakini-floden i staden Silli i Indien, den 1 juli 2013. Infrastrukturen har skadats av svåra översvämningar i Indien mitten av juni vilket gör det svårt för räddningsarbetare att nå alla de drabbade områdena. (Foto: Sajjad Hussain/AFP/Getty Images)


Tusentals människor saknas fortfarande i delstaten Uttarakhand i norra Indien efter förödande översvämningar i området från mitten av juni. Hjälparbetare kämpar fortfarande för att nå de katastrofdrabbade områdena.

Infrastrukturen i de drabbade områdena har blivit så svårt skadad att många områden fortfarande inte kan besökas.

”Just nu jobbar vi på att uppfylla specifika grundläggande behov”, sade Anshu Gupta, grundare och chef för frivilligorganisationen Goonj, i en intervju via internet. ”På grund av bristande tillgänglighet, ihållande regn och svår terräng når hjälpen fram bara till ett begränsat antal platser och i små kvantiteter, det är därför hjälpen kommer att ta mycket längre tid.”

Goonj har inrättat ett basläger för hjälpinsatserna i staden Rishikesh och ett andra läger i Guptkashi, ett av de värst drabbade områdena.

Enligt Gupta har lastbilar fullastade med gåvor anlänt till Rishikesh från hela Indien. Men medan hjälparbetare är i trängande behov av många saker säger Gupta att många människor skänker utan att känna till geografin eller kulturen i den översvämningsdrabbade staten.

”Det finns en hel del bristområden [i hjälpinsatserna] – ris, men inga kokkärl; vattenreningstabletter, men ingen hink att förvara vattnet i”, sade han.

”Folk drivs känslomässigt, med underbara hjärtan, avsikter och insatser, men när de når hit är verkligheten en annan.”

Gupta sade att hans organisation ursprungligen hade planerat att använda mulor för att nå de drabbade områdena, eftersom lastbilar inte kan nå dit.

”Vi tänkte på att använda mänskliga kedjor och mulor, men vi insåg snart att tusentals mulor – en huvudsaklig försörjningskälla för hundratals – också hade sköljts bort med vattnet”, sade Gupta. Översvämningarna, som började efter kraftiga regn den 16 och 17 juni, hade en sådan kraft att hela byggnader i en del fall sveptes iväg.

Den indiska armén, som leder räddningsarbetet, har hyrt in en veterinär och två sjukvårdare till att hjälpa de djur som drabbats av översvämningen. Ponnyer och mulor är normalt ett viktigt transportmedel i den tuffa Himalaya-terrängen.

Nu sker det mesta av varutransporterna med små fordon, såsom jeepar. De mängder som fraktas är små, men frakterna pågår hela tiden.

Guptas organisation kontaktar också dem som lokalt ägnar sig åt forsränning och andra äventyrssporter. Uttrakhand är ett populärt resmål för sådana aktiviteter.

”De är väl förtrogna med terrängen, med stor förmåga att ta risker och en stark känslomässig kontakt med de byar de tillhör”, sade han.

Det indiska Järnvägsministeriet beslutat att allt katastrofhjälpsmaterial såsom livsmedel, mediciner, kläder och byggmaterial kommer att transporteras gratis med tåg från alla stationer i Indien till Uttarakhand från 25 juni till 9 juli.

Runt 3 500-3 700 människor saknas fortfarande efter översvämningarna. Strax efter katastrofer donerade indiska stater och bolag 180 crores (200 miljoner svenska kronor) till hjälpinsatserna. Indiska myndigheter har utlovat 1 000 crores (1 230 miljoner svenska kronor). Enligt ett pressmeddelande från premiärministerns kontor frigjordes omedelbart 145 crores för ändamålet.

Men enligt Gupta är hjälparbetarnas utmaning alltför enorm, eftersom många människor har förlorat hela sin försörjning.

Det kommer troligtvis att ta flera månader att nå fram till alla de drabbade. En av de viktigaste frågorna för alla hjälporganisationer och för regeringen är den kommande vintern.

”Vårt hjälparbete kommer att pågå de närmaste månaderna”, sade Gupta. ”Vintern kommer snart till den här staten, och det kommer att bli ännu en katastrof för de översvämningsdrabbade människorna.”

Översatt från engelska