Tuffa tider för socialdemokraterna i Sverige


Att det hålls val till Europaparlamentet om en månad, 7 juni, märks knappt i Sverige. Socialdemokraternas popularitet minskar,  men den 1 maj höll partiet många tal i landet och situationen kunde ha förändrats.

Vid en mätning av väljarsympatierna som gjordes i slutet av april ligger Socialdemokraterna på historiskt låga 33,5 procent. Skulle partiledaren för Socialdemokraterna, Mona Sahlin, kunna få besvikna väljare att åter tro på partiet? Det var frågan inför första majtalet.

Oppositionen ville till för en tid sedan ha en diskussion om bonuslöner men då föregrep regeringen frågan och skrev en debattartikel i en av Sveriges största dagstidning om just bonusar och andra rörliga ersättningar.

Det bestämdes att dessa ersättningar inte längre skulle betalas ut längre inom de statliga företagen. Regeringen uppmanade även näringslivet att inse att ersättningarna alltid ska präglas av måttfullhet, rimlighet och transparens.

Regeringen hade gjort det Socialdemokraterna ville och eftersom socialdemokraterna har som strategi att påvisa det regeringen gör är fel, fick inte de den sökta uppmärksamheten. Med ökande arbetslöshet och sjunkande tillväxt borde partiets utgångspunkt vara bra, men den är usel.

1 maj kom Sahlin till Malmö för att valtala. Hon sade det socialdemokrater alltid sagt – höj skatterna. För det skulle gå pengar till både det ena och det andra.

Många hade förväntat sig att startskottet för EU-valet skulle gå i Malmö, men valet berördes bara ytterst kortfattat. Vad socialdemokraterna vill göra i EU är oklart, vi vet bara att olika gruppers rättigheter ska stärkas.

Kvällsposten, i Malmö, bevakade Sahlins tal och skriver: ”förutom att rösta emot de borgliga verkar inte ens partiledaren veta vad de vill göra i Bryssel”.

Valstrategerna inom socialdemokratin borde vara oroade över situationen. Behåller de Mona Sahlin som partiets ledare förlorar de kanske riksdagsvalet, som hålls nästa år. Byter de ut henne får kanske partiet en ny chans, skriver Expressen.