Tuaregkrigare återvänder från Libyen för att stödja rebeller i Mali


Etniska tuaregkrigare som kämpat vid den störtade libyska ledaren Moammar Gaddafis sida har återvänt till Mali från Libyen. De säger att de ska bilda en ny rebellgrupp för att kämpa för självständighet i ett område i norra Mali, enligt rapporter i media.

De krigare som stred tillsammans med Gaddafis styrkor utgör nu den Nationella rörelsen för befrielsen av Azawad (NMLA), enligt BBC.

”Vi har övervunnit våra olikheter och kommer nu att lägga fram gemensamma politiska krav som återspeglar den djupgående strävan hos den här befolkningsgruppen”, sade NMLA:s talesman Hama Ag Sid’Ahmed.

NMLA berättade för nyhetsbyrån att rörelsen vill ha den norra delen av Mali för att bilda ett separat land och att de har lagt fram sina krav till regeringen med en deadline för förhandling den 5 november.

En säkerhetskälla sade till South Africa’s News24 att en konvoj med 78 bilar lastade med både ”vapen och bagage” korsade Libyen på väg till Mali, vilket väckte oro för den regionala säkerheten.

I slutet av förra veckan hade FN:s särskilda sändebud i Afrika, Said Djinnit, sett att männen i konvojen hade ”tunga vapen, missiler, och eskort av hundratals fordon”, enligt rapporten.

Även om tuaregerna kanske inte omedelbart inleder en offensiv mot säkerhetsstyrkorna i regionen finns det potentiella köpare till deras vapen: Al-Qaida i islamiska Maghreb och knarkligor, enligt Djinnit.

Fakta

Tuareg: medlem av ett berberfolk i västra Sahara.

Översatt från engelska