Tsvangirais skallben spräckt
Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai togs den 13 mars 2007 till sjukhus i polisbil från Harares domstol. Hans skallben är enligt läkarundersökning spräckt. Han är satt på fri fot. (Foto: AFP/Desmond Kwande)


Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai är frigiven, säger en av hans advokater. Samtidigt meddelas att Tsvangirais skallben är spräckt och han har förts till sjukhus för intensivvård, uppger en företrädare för oppositionen enligt Reuters.

Tsvangirai har fått en blodtransfusion på en liter sedan läkare konstaterat att han förlorat ”väldigt mycket blod”, sade William Bango, talesman för Tsvangirai.

-Han har just genomgått en hjärnscanning eftersom hans skalle är spräckt.

Bango sade till Reuters i telefon från Tsvangirais sjukhussäng att den 55-årige oppositionsledaren troligen kommer att få ligga kvar på sjukhus en tid.

Även 49 andra oppositionsmedlemmar frigavs sent i går, sade försvarsadvokaten Aleck Muchadehama till AFP i dag.

Tsvangirai kunde åka hem i dag eftersom åklagarsidan inte infann sig i domstolen där han skulle delges misstankar om att ha uppviglat till våld, sade försvarsadvokaten Aleck Muchadehama till AFP.

-Åklagarsidan har inte kommit till domstolen och vi kan inte vänta längre. De kan driva det här vidare genom att utfärda kallelser. Alla kan gå hem nu.

Tsvangirai greps i söndags tillsammans med en stor grupp andra oppositionella av polis som slog till mot en demonstration, officiellt betecknad som bönemöte eftersom politiska möten är förbjudna. En av medlemmarna i Tsvangirais parti MDC, Gift Tandure, dödades då polisen öppnade eld.