Tsunamivarning efter kraftig jordbävning i Chile
En bro kollapsade i Santiago efter jordbävningen som skakade Chile 03:34 lokal tid lördag morgon. Större delen av huvudstaden i Chile mörklades, och väggar och hus kollapsade. Folk i pyjamas flydde ut på gatorna. (Foto: Martin Bernetti/AFP)


En kraftig jordbävning med en magnitud av 8,8 på Richerskalan drabbade Chile på lördagsmorgonen. Jordbävningen hade sitt epicentrum ungefär tio mil nordost om staden Concepcion och 30 mil sydväst om huvudstaden Santiago. Jordbävningen som ödelade Haiti den 12 januari hade 6,9 i magnitud.

Den chilenska presidenten Michele Bachelet har beskrivit området som i ett ”katastroftillstånd”. Antalet dödsoffer är än så länge omöjligt att uppskatta.

Det finns farhågor om att kustskalvet kan utlösa tsunamier i regionen. The Pacific Tsunami Warning Center har informerat att eventuella tsunamivågor i norra Stilla havet kan påverka västkusten i USA, Alaska och delar av Asien.

Nya Zeeland har utfärdat en tsunamivarning, och man säger att det skulle ta vågorna 15-24 timmar att nå land efter den första jordbävningen.


Byggnader skadades svårt i staden Valparaiso i Chile efter den massiva jordbävningen. (Foto: Felipe Gamboa/AFP)

Byggnader skadades svårt i staden Valparaiso i Chile efter den massiva jordbävningen. (Foto: Felipe Gamboa/AFP)

Enligt USA:s Geological Survey, har Chiles kust en historia av mycket stora jordbävningar med 13 händelser i storleksordning 7,0 eller högre sedan 1973.

Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton hade planerat att besöka Chile på måndagen under en sexdagars resa till Latinamerika som inleds i morgon och är också planerad att omfatta Uruguay, Brasilien, Costa Rica och Guatemala.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30496/