Tsunamibomb testades under andra världskriget
Nyligen rapporterades att Nya Zeeland och USA testade sprängämnen i Stilla havet i närheten av Nya Kaledonien och Nya Zeeland för att skapa en tio meter hög tsunamivåg under andra världskriget. (Skärmdump/Google Maps)


Under andra världskriget, testade USA och Nya Zeeland enligt uppgift en bomb som skulle kunna orsaka en tio meter hög tsunamivåg.

Som en del av ”Project Seal,” detonerades sprängämnen i Stilla havet för att testa om man kunde skapa en tsunamivåg av en storlek som kunde översvämma en mindre stad, rapporterade tidningen The Telegraph, som citerade författaren och filmaren Ray Waru, från Nya Zeeland. Han upptäckte det här när han gick igenom gamla militära arkiv.

”Om inte atombomben hade fungerat som den gjorde, kunde människor ha dränkts i en tsunamivåg istället”, sade Waru till tidningen.

År 1999 offentliggjorde Nya Zeelands regering ”Project Seal” där förekomsten av vapen för provsprängning i syfte att generera en tsunami avslöjades. I förra veckan avslöjade The Telegraph att provsprängningar faktiskt kan ha genomförts.

”Det var helt häpnadsväckande. Bara det att man kom på idén att utveckla ett massförstörelsevapen baserat på en tsunami … och även att Nya Zeeland tycks ha utvecklat den till den grad att den kan ha fungerat”, säger Waru, som publicerat sina upptäckter i en ny bok, Secrets and Treasures.

The Telegraph rapporterade att nästan 4000 bomber detonerade vid Whangaparaoa halvön och i närheten av det franska öterritoriet Nya Kaledonien i försöken att skapa en tsunami.

Waru säger att de första testerna gav resultat men att projektet lades ned 1945. Under 1950-talet fortsatte tjänstemän i Nya Zeeland att experimentera med att generera en tsunami, men kom fram till att en framgångsrik tsunamibomb skulle behöva omkring två miljoner kilo sprängämnen ordnade i linje för att skapa en tsunami åtta kilometer från stranden.

”Om man såg det i en James Bondfilm skulle den ses som fantasi och påhittat, men det var på riktigt”, sade Waru. ”Jag bara råkade komma över den eftersom rapporten fortfarande undersöktes, så den låg på någons skrivbord i arkivet”.

När projektet avslöjades 1999 beskrev Laing, en av dem från den grupp som testade vapnen och som fortfarande var i livet, upplevelsen som ”Bang, bang, bang hela dagen, det är därför jag är så döv nu”, enligt Nya Zeelands Stuff News hemsida.

Enligt Stuff News sade vid den tiden överstelöjtnant Thomas Leech, från Auckland University som var ansvarig för ”Project Seal” att elva meter höga vågor kunde skapas.

Men enligt Laing var testerna mestadels ett misslyckande.

”Om du satt i en liten båt, kunde du ha ridit ut några av vågorna”, sade han.

Arkivmappen identifierade inte något planerat mål för bomben, men Laing sade att alla gissade att målet var Japan.

Översatt från engelska.