Tsunamiband sägs motsäga Danielsson
Johan Hirschfeldt ledde Katastrofkommissionen som granskade regeringens agerande under tsunamikatastrofen. Nu ska han avgöra om det på grund av bandens innehåll finns anledning att åter tillsätta kommissionen. (Foto: AFP/Henrik Mintgomery)


Nya fakta som motsäger Lars Danielssons vittnesmål inför Katastrofkommissionen har hittats vid granskningen av de så kallade tsunamibanden, skriver SvD.

Men det vill ingen bekräfta officiellt.

Hovrättspresident Johan Hirschfeldt har regeringens uppdrag att granska banden. De är säkerhetskopior av regeringskansliets e-post och datatrafik dagarna efter tsunamin i Indiska oceanen annandagen 2004. Hirschfeldt ledde Katastrofkommissionen som granskade regeringens agerande då. Nu ska han före utgången av mars avgöra om det på grund av bandens innehåll finns anledning att åter tillsätta kommissionen. Men i dag ville Hirschfeldt inget säga:

– Jag har ingen kommentar till artikeln. Jag har fått frågan flera gånger under morgonen, och det är så jag svarar.

Han vill heller inget säga om tidsplanen för sitt arbete.

– Jag ska redovisa till regeringen senast den 30 mars, och det kommer jag att göra.

Enligt SvD:s källor ska de tekniker som bistår Hirschfeldt ha lyckats att ”i stora drag” rekonstruera när regeringskansliets personal var inloggade på sina datorer, liksom enskilda anställdas mejltrafik. Anonyma källor säger till tidningen att ”materialet reser nya frågor som måste besvaras”. Uppgifterna ”stämmer inte” med vad Göran Perssons närmaste medarbetare Lars Danielsson uppgett i olika utfrågningar.

Källor uppger också för tidningen att regeringen de närmaste dagarna kommer att få beskedet av Hirschfeldt att han anser att kommissionen bör tillsättas på nytt.

Lars Danielsson själv vill inte kommentera att banden ska innehålla nya uppgifter.

– Jag ser inte några nya, konkreta uppgifter som jag kan kommentera. Det finns en massa insinuationer och anonyma uppgifter. De kan jag inte kommentera, för jag vet inte vad det handlar om, säger Lars Danielsson till TT.

– Jag har sagt vad jag kan säga till olika instanser; KU, JO och Katastrofkommissionen. Jag kan inte tillägga något mer bara på basis av de här underhandsuppgifterna.