Tsunami i Indonesien - 113 döda och 500 saknas
Människor vadar på en gata som är översvämmad av kraftiga regn i staden Tangerang i Banten provinsen den 26 oktober, dagen efter skalvet. (Foto: Adek Berry / AFP / Getty Images)


Västra Indonesien drabbades hårt av en tsunami som lämnade 113 döda och många fler saknas, rapporterade Associated Press.

I går kväll skedde ett jordskalv som mätte 7,7 på Richterskalan utanför Indonesiens kust och orsakade att en tre meter hög flodvåg slog in i mot kustbyarna på flera isolerade och bebodda öar.

Så många som 500 personer har rapporterats saknade.

Räddningsmanskap berättade att det var svårt att nå Mentawaiöarna, som är belägna närmast jordbävningens epicentrum, på grund av svåra väderförhållanden.

The Guardian skrev att måndagens jordbävning var orsakad av samma slags problem som utlöste jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 2004 som dödade 230 000 människor i flera länder.

Cirka 130 mil därifrån, utbröt en vulkan på ön Java som skadade drygt 20 människor och dödade ett spädbarn.

De två incidenterna var inte seismiskt länkade. Mount Merapi har haft utbrott sedan förra månaden. 

– Indonesien är ett av de mest seismologiskt aktiva platserna på jorden, så det finns alltid en risk att en vulkan har utbrott ungefär samtidigt som det sker en jordbävning, berättade Brian Baptie, seismolog från British Geological Survey, för The Guardian.

Mer än 11 000 personer fick evakueras från området i närheten av Mount Merapi.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44851/