Tsunami efter skalv vid Salomonöarna
Salomonöarna i Stilla havet drabbades i natt av ett kraftigt jordskalv, därefter följde en tsunami. (Foto: AFP / Arkivbild / Torsten Blackwood)


Flera byar har utraderats när en tsunami svepte in över Salomonöarna i södra Stilla havet efter ett kraftigt skalv i natt.

Minst 15 människor omkom och flera saknas. Inga svenskar tros finnas bland dem, enligt UD.

Lokala myndigheter på ön Gizo uppger att minst 15 människor har omkommit till följd av skadorna efter flodvågen.

-Det är bara kring Gizo, om de andra öarna har jag inga uppgifter, säger provinsguvernören Alex Lokopio.

Det råder svår brist
på vatten, mat och tält i det drabbade området.

Inget tyder på att några svenskar finns i området, enligt UD:s presstjänst.

Utrikesdepartementet har under natten varit i fortlöpande kontakt med Sveriges konsul i Salomonöarnas huvudstad Honiara.

Flodvågen som slog in över den västra provinsen var mellan tre och fem meter och svepte bort hela samhällen, berättar ögonvittnen.

-Vattnet steg och förstörde bebyggelsen längs kustområdena på (ön) Gizo, sade ett ögonvittne till den australiska radiokanalen ABC.

-Jag tror de var över fem meter.

Vattenväggen, som utlöstes av skalvet svepte genom staden Gizo, provinshuvudstaden som är populär bland turister för sina ofördärvade stränder och dykmöjligher.

Robert Iroga, redaktör på tidningen The Solomon Star, sade att det var för tidigt att ange dödssiffror efter katastrofen men han berättade att han fått lokala rapporter om att döda ”flöt i vattnet” i området.

Han sade att rapporter sade att en ö nära den lokala flygplatsen hade täckts fullständigt med vatten.

-Obekräftade rapporter som vi fått antyder att ön spolats bort och att människor flyter i vattnet. Det har jag hört i en rapport från människor som befinner sig där, säger han.

Iroga, som är baserad i Honiara, säger att tusentals människor kan vara drabbade.

-Det är den tidpunkt på året då människor befinner sig i byarna, skolorna har lov.

Minst fyra människor har omkommit i flodvågen.

En rad efterskalv, med en magnitud upp till 6,7, fortsatte att skaka området under dagen.

Katastrofmyndigheten beslutade att inte utlysa undantagstillstånd på grund av brist på information. Myndigheten kommer att sammanträda senare i dag.

Telefonförbindelserna och elektriciteten var utslagna i provinshuvudstaden på ön Gizo i västra delen av landet, 4,5 mil från skalvets epicentrum, vilket hindrade ansträngningarna att ta reda på omfattningen av skadorna. En patrullbåt har skickats från Honiara till området.

Omkring 60 byggnader har kollapsat efter skalvet, sade Salomonöarnas regeringstalesman.

Salomonöarnas radio i Honiara rapporterade att invånare på Simboöarna har berättat om vågor som tagit sig upp 200 meter på land och skadat hus.

-Det finns rapporter om att två byar träffats och att fyra människor saknas på ön Mono, säger regeringstalesmannen Alfredo Maesula till Reuters från Honiara.

Mono ligger i Skattkammaröarna, en isolerad ögrupp långt västerut i Salomonöarna.

Flodvågen följde skalvet som inträffade klockan 7.40, lokal tid och hade sitt epicentrum omkring 35 mil väst-nordväst om huvudstaden Honiara på ett djup av en mil.

Tsunamivarningscentret för Stilla havsområdet utfärdade en tsunamivarning efter skalvet. Varningen gick bland annat ut till Salomonöarna, Australien, Indonesien och Papua Nya Guinea. Men i morse hävdes varningen för samtliga områden” den tsunamivarning som gått ut till åtskilliga länder i Stilla havet.