Tropisk tyfon kan slå mot Tonga
(NASA)


Den tropiska cyklonen Ian beräknas snart kunna slå till mot ö-nationen Tonga och effekterna kan bli katastrofala.

Ian har höjts till kategori 4-storm med genomsnittliga vindar på 170 kilometer i timmen och vindbyar på 230 kilometer i timmen.

Cyklonen är på väg mot ö-grupperna Vava’u och Ha’apai.

Enligt ett cyklonvarningscenter, Joint Typhoon Warning Center, kan tyfonen orsaka vågor på uppemot 20 meter.

Den amerikanska ambassaden i området har utfärdat ett nödmeddelande till medborgare i Fiji och Tonga som säger att Ian kan nå land med farliga vindar inom de närmaste 24 timmarna.

Sanjay Prakash, meteorolog från Fijis väderlekstjänst berättade för Radio Australia att cyklonen kan bli katastrofal och medföra stora skador på ö-riket.

”Den kommer att nå sin höjdpunkt när den når land” sade han.

Leveni Aho, chef för Tonga National Emergency Management Office, sade till ABC att invånarna bör förbereda sig på det värsta.

”En påminnelse till folk om att de har tillräckligt med förnödenheter för de närmaste 72 timmarna i form av vatten, dricksvatten och mat. De bör också se till att nödvändigheter som radioapparater och mobiltelefoner är laddade för att kunna upprätthålla kommunikationerna”, sade han.

”De måste se till att vara på ett säkert ställe om vindarna kommer, hålla er sig borta från kustområden och lågt liggande områden, se till att de är skyddade i ett säkert hus”.

Invånarna på Tonga öar sade att de spikar för fönster och förbereder sig.

”Skyarna är mjölkaktiga och gråa så det är definitivt något på väg”, sade hotellägaren Kjell Stayv.

Översatt från engelska.