Tromb fällde träd över bil


En för svenska förhållanden mycket kraftfull tromb härjade västmanländska Virsbo på måndagen. Många träd fälldes, bilar skadades och strömavbrott följde – men ingen människa skadades. Två personer satt fast i en bil med ett träd över sig på länsväg 668.

– De var inte skadade, men kom inte ut ur sin bil på grund av de skador som trädet åstadkommit, säger Per Ahlström, vakthavande befäl vid polisen i Västmanland, till TT.

Polisen larmades vid 17.45 om tromben i Virsbo, mellan Fagersta och Surahammar. Också ambulanser och räddningstjänst tillkallades, men inga skadade människor har rapporterats.

– Det lär se förskräckligt ut där uppe med kringkastad bråte och träd som ligger som plockepinn, säger Ahlström.

Brandkåren instängd

Polisen spärrade under en tid av länsvägarna 668 och 252. Ett antal mindre vägar blockerades också.

– Det ligger väldigt mycket träd, framför allt i området alldeles norr om Virsbo. Det är mycket röjningsarbete kvar, säger Tapio Kanerva, insatsledare vid Mälardalens brand och räddningsförbund, till TT.

Brandstationerna i Fagersta, Surahammar, Virsbo och Västerås, plus två ledningsfordon, ryckte ut. I Virsbo hade dock räddningstjänsten problem med att få ut fordon ur garaget. Trombfällda träd låg på uppfarten.

– De kom inte långt innan de fick börja röja med såg, säger Kanerva.

”Förvånar mig”

Vid 19.30-tiden bedömde myndigheterna att läget var någorlunda under kontroll och insatsen trappades ner. Ännu två timmar senare var cirka 700 abonnenter utan ström i Virsbo. Felsökning pågick enligt Vattenfalls hemsida.

En tromb är en luftvirvel med vindhastighet på upp emot 100 meter per sekund. Den uppstår i gränsen mellan upp- och nervindar, ofta vid åska och hög luftfuktighet, säger Inga-Lill Nordin, vakthavande meteorolog på SMHI.

– Det förekommer någon gång per säsong i Sverige. Det förvånar mig att den var så kraftig, säger hon till TT.

Tomas Bengtsson/TT