Troligt regeringsskifte i Norge
Oppositionsledaren Høyres Erna Solberg ute i Oslo den 5 september och talar med väljare. Norge går till stortingsval den 9 september. (Foto: Daniel Sannum Lauten / AFP)


Det norska stortingsvalet som hålls på måndag lutar åt att Høyre med Erna Solberg som statsministerkandidat kommer till makten. När näringsminister Trond Giske, Arbetarpartiet (AP), medverkade i en paneldebatt i Trondheim på torsdagen talade om att AP har en plan B.

Trond Giske menade att det finns en risk att det blir en ”Gro-situation” i Norge. Gro Harlem Brundtland tog över regeringsmakten två gånger, 1986 och 1990, efter att de borgerliga regeringarna kastat in handduken. Plan B är att AP står redo att ta makten ensamma om en borgerlig regering kollapsar.

Det uttalandet menar Jan Tore Sanner, Høyres ställföreträdande, visar att AP redan har gett sig i måndagens stortingsval. Till Verdens Gang säger han att Høyre har minst åtta års regeringsperspektiv.

”Vi har byggt en bra grund med de andra partierna och är eniga i många saker. Vi tror på att vi kan hålla samman i åtminstone åtta år”, sade Sanner.

Under 2-4 september gjordes telefonintervjuer och resultatet presenterades på torsdagen. Partibarometern visar att Høyre ökade på sitt försprång och har nu 31,3 procent av rösterna medan AP har 28,2 procent.

Gaard Olaussen på Respons Analyse AS som gjort Partibarometern kommenterade siffrorna och sade att väljarna går från det ena partiet till det andra och från det ena blocket till det andra. Hur det blir i slutändan är inte klart.

”Men Høyre håller ställningarna, de har 90 procents lojalitet bland sina väljare”, sade Olaussen.

Høyres ledare Erna Solberg har alltså vind i seglen för att kunna bilda en ny regering, men inser att det är viktigt att Høyre får största möjliga antalet röster vid valet för att en borgerlig regering ska bli slagkraftig.

Norges statsminister Jens Stoltenberg hyllades för hur han hanterade terrorattentaten 2011 i landet, men oavsett hur bra han gjorde det, har han ingen fördel av det inför valdagen. Det verkar som om många norrmän bara vill ha en förändring.