Trevligare häktesvistelse för Pirate Bays grundare
Pirate Bays logo


Pirate Bays grundare Gottfrid Svartholm, eller Anakata som han kallar sig på nätet, sitter i en dansk häktescell i väntan på rättegången för dataintrång.

En petition, avsedd för den danska statsministern, startades och lades ut på Pirate Bays hemsida. Hittills har den fått över 105 000 namnunderskrifter. Petitionens mål var att Svartholm ska få bättre behandling i fängelset och att få honom frisläppt. Från början satt han i isoleringscell och nekades tillgång till mail och böcker. Senare slapp han isoleringscellen men nekades fortfarande tillgång till böcker och e-post.

Hans mamma Kristina berättar att en av de tidningar Gottfrid prenumererar på är The Economist.

– Nu skickas den till min adress varje vecka. Den kommer ordentligt inplastad direkt från förlaget. Men enligt vakthavande på polisen kan den här tidningen innehålla ”hemliga meddelanden” och därför måste han läsa och kontrollera den innan den kan överlämnas.

Petitionen har delvis blivit en framgång. Han har inte släppts men han får bättre behandling. Nu får han ha böcker i sin cell, men högst tio i taget. 

— Gottfrid har fått köpa ett Playstation 2 från kriminalvården som han får ha i cellen. Fortfarande väntar han på minneskortet som han har beställt så att han kan spara sina spel och en begagnad styrenhet så han kan spela med andra intagna, berättar mamma Kristina.

Översatt från engelska