Trents regler för pengar: Regel 1: Spendera mindre än du tjänar
Att spara in på dagliga vanor såsom att köpa en kaffe istället för att brygga en hemma kan generera besparingar på sikt. (Foto: Photos.com)


Om det finns en enda regel som ligger bakom allt jag skrivit om The Simple Dollar så är det denna enkla mening: Spendera mindre än du tjänar.

Det låter så enkelt, eller hur? Ändå är det många människor idag som förköper sig och blir skuldsatta (spenderar mer än de tjänar) eller endast lever från lön till lön (spenderar exakt vad de tjänar).

Att bara spendera mindre än du tjänar får en mängd positiva effekter.

För det första börjar du minska dina skulder. Att spendera mindre än du tjänar frigör de pengar du behöver för att göra större avbetalningar på dina skulder. Med tiden blir skulderna mindre, dina månadsbetalningar minskar och ger dig ännu mer andrum.

För det andra så börjar du spara. Först skapar du en buffert på ditt sparkonto som möjliggör att du klarar av oförutsedda utgifter (som bilreparationer eller arbetslöshet). Du får också utrymme till att börja spara inför pensioneringen och skapar en fin framtid åt dig själv under dina sista gyllene år.

För det tredje så minskar din stress. När du vet att du har färre skulder, att oförutsedda utgifter är täckta och att pensionen planeras så minskar din stressnivå. Du sover bättre, din allmänna hälsa blir bättre och du känner dig gladare över livet.

Slutligen, du kan nu utforska möjligheter som tidigare varit stängda för dig. När dina skulder är borta och du spenderar långt mindre än du tjänar så har du plötsligt många fler karriärmöjligheter. Du behöver inte hålla dig kvar på ditt högstressjobb då du har den finansiella friheten att gå vidare och följa dina drömmar. Du kan leva var och hur du vill leva.

Och allt detta grundas på en enda princip – spendera mindre än du tjänar.

Men – detta uttalande har två sidor.

Att spendera mindre bygger på det faktum att du behöver spara in på dina utgifter. Det första steget behöver inte vara så drastiskt – och bör inte heller vara det. Många av de extrema sätten att spara pengar kommer från människor som redan provat bastipsen och tycker om dem. Så de söker efter mer intensiva strategier för att ytterligare dra ner på sina kostnader. Jag gör det själv, jag försöker alltid prova ut nya sätt att spara pengar, avfärdar de som inte fungerar för mig och behåller dem som fungerar.

Här är fem bra sätt att börja med.

1. Gå  igenom alla månadsräkningar. Om du har ett avtal om att hyra ett visst antal filmer i veckan via nätet – fråga dig själv om du verkligen utnyttjar detta fullt ut eller om det är bättre att hyra en film då och då från videobutiken? Använder du verkligen din mobiltelefon så mycket? Kan du ha kontantkort istället för abonnemang? Och sedan, gå igenom varje räkning och se om det finns några tilläggstjänster som du kan ta bort. Behöver du verkligen höghastighetsuppkoppling på nätet? Behöver du verkligen obegränsade SMS?

2. Var flitig med att hålla reda på vad du lägger pengarna på. Ha en anteckningsbok i fickan och skriv ner alla utgifter du har. Denna enkla åtgärd får dig att tänka över onödiga utgifter en extra gång. När du har skrivit ner en månads utgifter så granska dem noggrannt. Fråga dig själv om dessa utgifter faktiskt bidrog – eller inte bidrog – till att ge  dig ett bättre och lyckligare liv. Den här processen kommer att ge dig en större förståelse för vilka utgifter som egentligen är slöseri.

3. Granska dina rutiner noggrant
. Titta på vad du gör dagligen (eller de flesta dagarna). Finns det saker du gör varje dag som kostar pengar? Att spara in på dessa ger mest effekt vid förändring, t ex bara genom att sänka dina dagliga kostnader med 10  kr per dag ger dig 3650 kr på ett år. Köper du med dig en kaffe varje dag? Varför inte skära ner på dina dagliga beställningar lite eller byta till ett annat fik eller börja brygga kaffe hemma? Äter du ute varje dag? Du kanske kan börja ta med dig lunch några dagar i veckan? Titta på alla dina regelbundna utgifter.

4. Skaffa en bättre bank. Många har banker som inte behandlar sina kunder särskilt väl. Ingen ränta på lönekonton. Mängder av avgifter för bankomattjänster. Hård övertrasseringspolicy. Väldigt låg ränta på sparkonton. Månatliga avgifter av alla de slag. Allt detta är ett slöseri med pengar. För över dina konton till en bank som respekterar dig och kan ge dig bra villkor. Med bra kundservice, bra ränta på löne- och sparkonton och låga eller inga avgifter.

5. Slutligen, gör en gång för alla några energiförbättringar i ditt hem. Byt ut glödlampor mot lågenergilampor. Installera programmerbar termostat. Isolera ditt hus väl. Täck in varmvatten-beredaren. Installera några grenuttag för att minska elförbrukningen. Dessa åtgärder kommer att sänka dina elräkningar rejält.

Resten av frasen – än du tjänar – pekar däremot på den andra delen av ekvationen: att öka dina inkomster. Att öka dina inkomster ger dig mer pengar med vilka du kan göra dig av med dina skulder, spara till dina stora drömmar och bygga upp en grund för vilka framtida åtgärder du än vill vidta.


Genom att bygga starka relationer med människor omkring dig och genom att förbättra dina färdigheter kan du öka antalet möjligheter till att göra extrainkomster. (Photos.com)

Genom att bygga starka relationer med människor omkring dig och genom att förbättra dina färdigheter kan du öka antalet möjligheter till att göra extrainkomster. (Photos.com)

Det finns oräkneliga sätt att tjäna mer pengar, men det finns flera taktiker som nästan alla kan använda sig av i sina liv. Här är fem viktiga sätt som hjälper dig att komma igång och tjäna mer.

I. Slösa inte bort tid på jobbet. Den tid som du sitter sysslolös, surfar på nätet eller chattar med kompisar är tid som du på ett effektivt sätt förlorat. Investera istället den tiden till något som har med din karriär att göra, även om det inte direkt har att göra med ett aktuellt projekt på jobbet. Det finns mängder av saker som du alltid kan jobba på – se punkterna nedan t ex.

II. Förbättra dina fördelbara färdigheter. Jag är en stor anhängare av fördelbara färdigheter – färdigheter som man kan använda sig av i nästan alla karriärer. Jobba på att behärska sådana färdigheter. Hoppa på någon eller alla möjligheter att tala offentligt. Utforma ett effektivt planeringsverktyg åt dig själv. Skaffa rutin på att organisera och arkivera ditt pappersarbete. Kom med många idéer när det gäller saker på din arbetsplats. Gör en tydlig dokumentation av standardrutinerna i ditt arbete. Kliv fram, ta ansvar för ett projekt och få bollen att rulla. Allt detta driver dig till att utveckla färdigheter som är genuint användbara oavsett vart du är på väg i livet.

III. Skapa starka relationer med så många människor du kan inom ditt verksamhetsområde. Gå med i t ex Twitter eller LinkedIn och börja kommunicera med människor som har samma yrke som du. Skicka mail till människor som du har haft mycket med att göra i jobbet och håll dig a’jour med vad dom gör. Om du har möjlighet att sammanföra människor som kan hjälpa varandra så gör det genast utan att tveka. Dela med dig av det du vet och bli värdefull för andra.

IV. Skaffa en syssla på sidan om. Jag menar inte att fylla i marknadsundersökningar och andra saker som du kan ägna några minuter åt under reklampauserna i Lost och tjäna några enstaka kronor på. Jag menar att verkligen ägna betydande tid och ansträngning till att omvandla en passion du har till ett vinstdrivande företag.

V. Visa framfötterna på jobbet på olika sätt. Det finns många enkla sätt att utmärka sig på. Tala på möten. Visa empati när det gäller andras problem. Ta bara hand om projekt som du kan hantera, men gör det väl. Lär känna stödpersonal – och behandla dem väl. Bränn inga broar när du tar dig framåt – gör en extra ansträngning för att bibehålla goda relationer när du går vidare. Dessa små saker kan samlas till att göra en stor skillnad.

Kom ihåg den här regeln: spendera mindre än du tjänar. Varje steg du tar för att öka gapet mellan vad du tjänar och vad du spenderar kommer att ge dig bättre förutsättningar i livet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20235/