Trend och tradition förenas på antikmässan
Även vissa utställare antog en antik look under årets antikmässa i Älvsjö i Stockholm. (Foton: Epoch Times/Tony Lingefors)


Årets antikmässa med temat ”Trend och Tradition” i Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm är igång. Då mässan arrangerats för 30:e gången passar man på att fira detta med att alla som fyller 30 år under 2007 kan besöka den för endast 30 kronor.

Mässan bjuder på flera inspirerande utställningar, föredrag och kunskapsföreläsningar. Experter inom antikviteter såsom Bo Knutsson, Claes Moser, Lars-Yngve Johansson, Björn Gremner, Jan Ribbhagen och Anette Granlund som alla figurerat i ”Antikrundan” på tv finns på plats i mässan för att hålla föredrag och ge intervjuer.

Svenskarnas intresse för antikviteter har ökat kraftigt de senaste åren, liksom kunskapen, mycket tack vare ”Antikrundan”. På mässan återfanns klassiska antikviteter såsom möbler från 1700- och 1800-talet, textilier, konstglas, ljuskronor, målningar, ståtliga statyer, porslin, keramik och smycken i till exempel guld och silver. Det fanns även flera montrar med porslin från Orienten. Östasiatisk konst fanns även att beskåda i en monter.


Tavlor och antika möbler fanns det mycket av under mässan.

Tavlor och antika möbler fanns det mycket av under mässan.

Eva Strandqvist och hennes man Tord Ohlsson från Landskrona finns bland de hundratals utställare som säljer antikviteter på mässan. De startade sin firma ”Teos 1900” 2003 och åker runt på olika mässor några gånger om året. De har ingen butik men däremot en webbsida (www.teos1900.se) där de lagt ut olika antika föremål till försäljning.

– Det har gått bra på mässan hittills. Vi vill helst sälja hälften av våra produkter; då är vi nöjda, säger Eva Strandqvist.

De har specialiserat sig på antikviteter från 1900-talet och då främst från Skandinavien men är även intresserade av andra produkter från Europa. Paret säljer också en hel del antika föremål från 1960-talet.

I montern finns bland annat keramik, stengods, bestick och smycken. Det kom många besökare som nyfiket tittade på deras antika produkter.

– Det som är bra med dessa mässor är att man träffar mycket folk. Ibland är det så att vissa kan mer än jag. Och på det viset lär man sig ständigt något nytt, säger Eva Strandqvist.

Paret Strandqvist och Ohlsson sålde två keramikprodukter gjorda av Lisa Larson till Alisa Endo från Stockholm. Hon letar mestadels efter keramik som tillverkats av just denna kända keramiker från Sverige. Hon har även köpt mer än tio andra Lisa Larson-produkter från andra montrar under de två dagarna hon varit på mässan.


Alisa Endo hittade Lisa Larson-keramik att komplettera sin samling med.

Alisa Endo hittade Lisa Larson-keramik att komplettera sin samling med.

– Den här mässan är helt otrolig. Här finns allting man kan tänka sig. I Stockholm brukar jag besöka olika antikbutiker men ibland hittar jag inte det jag vill ha. Men här på mässan fann jag mycket av det jag länge letat efter, säger Alisa Endo.

Hennes intresse för Lisa Larsons produkter började när hon en gång var ute och sökte på internet. Den unika stilen i hennes tillverkning gjorde ett starkt intryck. Hon tycker att de har en modern design trots att många av produkterna är tillverkade så tidigt som på 1960-talet.

– Det var intressant att prata med olika antikhandlare. De var motiverade och kunniga, och jag pratade även med många andra besökare. Den sociala biten på sådana här mässor är intressant och man har roligt. Man träffar många personer som delar samma intressen, säger Alisa Endo.

Peder Lamm, antikexpert och känd från SVT:s ”Otroligt antikt”, ger guidade visningar under mässan. ”Sköna Hem” finns också här och inspirerar besökare att skapa ett personligt hem med en blandning av nytt och nött. Man kan även se en fiktiv mode-catwalk där vintage-plagg, accessoarer och smycken kombineras med nya modeplagg, en utställning som regisserats av Lotta Ahlvar. Det finns alltså många fynd att göra och mycket att se på under antikmässan som pågår till den 25 mars.


Mest Lästa