Tre tros döda och dussintals skadade i upplopp i Guangdongprovinsen
Användaren "Singer Huang Jian" laddade upp dessa bilder på nätet. (Foto: Weibo.com)


Dussintals människor har skadats i upplopp i den sydkinesiska provinsen Guangdong, efter att polisen försökt ingripa i ett bråk mellan vad som kan ha varit tusentals migrantarbetare och lokalinvånare, enligt en människorättsorganisation. Enligt rapporter dödades minst tre personer av polisen. 

Hongkongbaserade Information Center for Human Rights and Democracy sade att ”tusentals” migrantarbetare, främst från Sichuanprovinsen i sydväst, deltog i sammandrabbningarna, som ägde rum i orten Shaxi. 

Oroligheterna började den 25 juni, när ett 13-årigt barn till en migrantarbetare hamnade i konflikt med några barn från orten. Enligt källor i Kina är en version av händelseförloppet att migrantpojken skulle krävt de lokala barnen på ”beskyddarpengar”. Den lokala säkerhetskommittén ska då ha skickat en grupp människor som band pojken, satte en säck över huvudet på honom och misshandlade honom svårt. 

Pojkens föräldrar konfronterade den lokala säkerhetskommittén och det hela eskalerade; tusentals migranter, de flesta från Sichuan, samlades runt säkerhetskommitténs byggnad, och flera hundra poliser skickades ut för att skingra folkmassan. 

Invånare sade till centret att det fortfarande var ett stort antal poliser och paramilitärer på gatorna i Shaxi på tisdagen.  

Enligt många lokalinvånare var det mestadels polisens fel att folk skadades. 

– Det var flera tusen personer på plats igår natt. Många av dem kastade tegelstenar på polisen och den beväpnade polisen slog dem. Hundratals skadades och mer än femtio greps. Jag blev själv skadad i huvudet och hamnade på sjukhus, sade en migrantarbetare från Sichuan till Epoch Times. 

Chen, som bor på orten, sade till Epoch Times att tre polisfordon vältes och att ”unga och gamla” misshandlades utan att någon ingrep. Chen sade att många människor blödde från huvudet och att en del hade fått näsorna brutna av polisen.

Andra invånare sade på tisdagen att situationen bara blivit värre sedan måndagskvällen.

Dissidentsajten Molihua rapporterade att polisen dödade tre migrantarbetare från Sichuan och Hunan. På måndagskvällen kastade migranterna tegelstenar, stenar, flaskor och andra föremål mot polisen. 

Polisen bekräftade för Global Times att upploppen ägt rum i Shaxi, och att det varit folksamlingar på gatorna från måndag eftermiddag till sent in på natten. 

Videoklipp som laddades upp på YouTube på måndagskvällen visar vad som verkar vara en folksamling som jagas av polis. En annan video som postades på tisdagen visar folk som betraktar en stor formation av kravallpoliser i Shaxi.

Kinesiska internetanvändare uttryckte förvåning över att orden Guangdong, Zhongshan och Shaxi i inte censurerades på populära sajter som weibo. Shaxi ligger i Zhonshanregionen i Guangdong. 

Det har flyttat stora mängder kinesiska migrantarbetare från hela landet till Guangdong, som ligger nära Hongkong, men många har klagat över att de behandlas orättvist. Över 7 000 arbetare strejkade förra året på en fabrik i Guangdong som tillverkar skor av märkena Adidas, New Balance och Nike.

Översatt från engelska