Tre tibetanska självbränningar på tre dagar
Tibetanska aktivister ropar slagord under en protest utanför FN:s kontor i New Delhi, den 6 mars. I måndags blev en tonårig tibetan den tredje på lika många dagar som brände sig till döds i Kina, enligt exilgrupper. (Foto: Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images)


Ännu en tibetan satte eld på sig själv och brändes till döds på måndag kväll, i protest mot det kinesiska styret i Tibet, enligt människorättsgrupper.  

Den 18-årige mannen, som bara identifierats med namnet Dorjee, satte eld på sig själv i Ngaba i Sichuanprovinsen och gick mot ett regeringskontor, enligt International Campaign for Tibet. 

”Dorjee ropade slagord mot den kinesiska regimens politik i Tibet. Han ska ha dött på platsen, och därefter forslade myndigheterna bort kroppen,” skrev International Campaign for Tibet. Dorjee kom från samma grupp av byar som andra tibetaner som tände eld på sig själva på söndagen. Han är den 26:e tibetanen som tänt eld på sig själv sedan februari 2009.

”Denna tredje självbränning på lika många dagar understryker att tibetanerna inte kommer sluta protestera innan deras krav på frihet har hörsammats. Det internationella samfundet måste agera omedelbart,” skrev Stephanie Brigden, chef för Free Tibet i ett uttalande på gruppens hemsida. 

Efter incidenterna har de kinesiska myndigheterna placerat mer säkerhetsstyrkor i både västra Sichuan och den autonoma regionen Tibet, inför den 10 mars, som är årsdagen av Dalai Lamas flykt från landet 1959. 

En 20-årig flicka vid namn Tsering Kyi satte också eld på sig själv i västra Gansuprovinsen den 3 mars. En lokalinvånare sade till Radio Free Asia att paramilitära styrkor omringar den skola nära där hon brände sig själv till döds. 
– Myndigheterna genomför ”omskolningsaktiviteter” inne i skolan. Tibetanska familjers hus i Machu-området genomsöks också, sade källan.

Översatt från engelska