Tre studenter dödade av polisen under upplopp i Sichuan
Ett fyraårigt barn dog på grund av att Guangans andra folksjukhus vägrade att de den vård som behövdes. (Anonym källa i Fastlandskina)


Den 11 november bröt ett stort upplopp ut i staden Guangan i Sichuanprovinsen. Enligt en källa sköts tre gymnasister ihjäl och en polis dödades.

Det rapporterades också att ett polisfordon brändes. För närvarande råder undantagstillstånd i Guangan och tillgång till internet är blockerat.

Enligt en lokalinvånare sattes konflikten igång av ett fyraårigt barns död på landsbygden i närheten av Guangan. Den 7 november skickades barnet till Guangans andra folksjukhus för akut behandling efter att han råkat få i sig bekämpningsmedel. Sjukhuset vägrade att magpumpa barnet för att föräldrarna inte hade tillräckligt med pengar, 800 yuan (ungefär 800 kr). Familjen lovade att resa hem och hämta pengar, men sjukhuset lät sig inte övertygas, och barnet dog. Senare vägrade sjukhuset att betala kompensation till familjen för barnets död, vilket de är skyldiga att göra enligt lag.

Den 10 november begav sig barnets mor till Guangans lokala regeringskontor för att framföra sitt klagomål, men misshandlades av säkerhetsvakterna. Flera gymnasiestudenter från den lokala Youyi-skolan bevittnade händelsen och en konflikt utbröt mellan dem och en regeringstjänsteman när de försökte ingripa för att stoppa misshandeln. Då studenterna inte fick något svar gällande barnets död gick de samma natt till attack mot sjukhuset och krossade några dörrar och fönster, vilket ledde till att beväpnad polis slog till mot dem.

En lokalinvånare bevittnade hur ett polisfordon brändes och att polisen sparkade en kvinnlig student och bröt hennes ankel runt klockan 3 på natten den 11 november.

En regeringstjänsteman från Guangan, som ville förbli anonym, sade till en journalist att för närvarande har tre studenter och en polis dödats och över 20 studenter och andra civila har arresterats.

En tjänsteman från Guangans kommunala partikommitté sade till en journalist på platsen: ”Vi har inget att säga” beträffande incidenten. En tjänsteman från allmänna säkerhetsbyrån i Guangan sade: ”För närvarande undersöks denna incident, och jag kan inte ge någon information vidare till andra.”

Enligt en lokalinvånare har Guangans andra folksjukhus kopplingar till tjänstemän i staden och folk tror att detta är anledningen till att fallet med fyraåringens död inte löstes på tre dagar. Det är också folks uppfattning att detta är anledningen till att lokalregeringen inte svarade på studenternas förfrågan, vilket ledde till att konflikten eskalerade.

För närvarande råder undantagstillstånd i och omkring Guangan. Källor hävdar att detta är för att polisen har brist på personal i området. Regeringen har redan mobiliserat beväpnad polis från den närliggande staden Nanchong. Guangans borgmästare har redan flugit till Peking för att rapportera om incidenten.

En journalist från ett annat område kunde inte komma in i Guangan och all internettrafik i staden har blockerats. Lokalinvånarna är oroade för att ännu en konflikt kan inträffa.

http://www.theepochtimes.com/news/6-11-13/48075.html


Folksamling utanför Guangans andra folksjukhus (Anonym källa i Fastlandskina).

Folksamling utanför Guangans andra folksjukhus (Anonym källa i Fastlandskina).