Tre partitjänstemän med kopplingar till förre kinesiske säkerhetschefen rensas ut
Ji Wenlin (vänster), Tan Hong (längst upp till höger) och Yu Gong (längst ner till höger) fråntogs den 2 juli sitt medlemskap i partiet, enligt ett meddelande från Kinas antikorruptionsmyndigheter. Alla tre hade nära band till förre säkerhetschefen Zhou Yongkang, som själv tros ligga illa till. (Skärmdump/ifeng.com/gcpnews.com)


Tre tjänstemän i den kinesiska regimens säkerhetsapparat uteslöts den 2 juli från kommunistpartiet och avsattes från sina offentliga poster. Bevis för deras förmodade brott har vidarebefordrats till juridiska organ för åtal, meddelade partiets antikorruptionsmyndighet nyligen.

Männen i fråga, Ji Wenlin, Yu Gang och Tan Hong, innehade olika grader och poster när de avsattes. Men var och en av dem har band, på ett eller annat sätt, till Zhou Yongkang, den förre säkerhetschefen i partiet som själv sägs vara under omfattande utredning sedan ett år tillbaka, beordrat av partiets ledare, Xi Jinping.

Anklagelserna mot de tre männen var nästa identiska. De ska ha använt sin officiella post för att ge förmåner för att gynna andra, samt tagit emot och krävt enorma mutor. Ji Wenlin och Yu Gong ska också ha ”ägnat sig åt äktenskapsbrott” och avlägsnades från både partiet och regeringen medan Tan endast ska ha avlägsnats från partiet.

Ji Wenlin, 48, tidigare vice guvernör i Hainanprovinsen i södra Kina, hade de mest förnäma och betydande banden till Zhou Yongkang. Han var sekreterare åt Zhous stab i 10 år, 1998-2008, och följde med Zhou från hans höga poster i oljesektorn in i den offentliga säkerhetsapparaten i Sichuanprovinsen, enligt hans officiella CV.

Jis har haft olika poster inom säkerhetsapparaten poster från 2005 till 2008 och koordinerade bland annat den massiva säkerheten under OS i Peking.

Apparaten för ”stabilitetsupprätthållande” som Ji var en del av, hafe en budget på motsvarande över 650 miljarder kronor under Zhou Yongkangs styre. Man inrättade vad många politiska experter kallade kommunistpartiets andra maktcentrum, och hotade till och med partiets generalsekreterare Hu Jintaos makt och verkade äventyra övergången till Xi Jinping.

Jiang Zemin, den tidigare partiledaren, förblev verksam i bakom kulisserna då hans hantlangare iscensatte dessa intriger. I början av 2012 resulterade det nästan i ett kuppförsök, då Bo Xilai, den tidigare politbyråmedlemmen som nu sitter fängslad på livstid, och Zhou Yongkang, strävade efter makten, enligt politiska experter.

2010 omplacerades Ji till Hainanprovinsen, 2011 befordrades han till borgmästare i Haikou, huvudstaden, och 2013 blev han den yngste viceguvernören i provinsen.

Den sekreterarposten som Ji hade hade påminner om jobbet som en personlig assistent för en högt uppsatt inom partiet, en roll som bland annat handlar om logistik, säkerhet, vad som försiggår bakom kulisserna och personliga nätverk kring chefen, enligt Li Chengyan, professor vid Pekings universitet, som citerats i kinesiska medierapporter. Sekreterare tar också hand om mutor för sina chefer, kontrollerar vilka som får träffa dem, och gör ärenden. 

Tan Hong var en tidigare tjänsteman vid Ministeriet för offentlig säkerhets vakrbyrå, som tillhandahåller personlig säkerhetsservice för partiledarna, högt uppsatta tjänstemän och viktiga besökare till Kina. Enligt affärstidskriften Caixin var Tan tidigare chef för Zhous personliga säkerhet.

Yu Gong var tidigare ställföreträdande stabschef för politiskt-rättsliga utskottet, som kontrollerar hela säkerhetsapparaten. Yu var den siste ställföreträdande stabchefen när Zhou Yongkang styrde från 2007 till 2012; som sådan måste han ha känt till mycket av det som avhandlats i politiskt-rättsliga utskottet.

Tan Hong och Yu Gang fördes bort av polis för utredning i december förra året, samma tid som Zhous son och svärdotter ska ha satts under utredning, säger medier. Männen har inte förrän nu blivit av med sina medlemskap i partiet, och förmodas bli åtalade. Detta är också något som kontrolleras noggrant av partiet.

Rapportering av Matthew Robertson och Lu Chen