Tre nominerade för Sakharovpriset 2007


Årets tre finalister för Sakharovpriset är den sudanesiske människorättsadvokaten Salih Mahmoud Osman, den avlidna ryska journalisten Anna Politkovskaya och det kinesiska paret Hu Jia och Zeng Jinyan.

– Alla tre kandidaterna är oerhört värdefulla och förtjänar priset, sade Jacek Saryusz-Wolski, ordförande för EU:s kommitté för utrikespolitik.

Den sudanesiske människorättadvokaten Salih Mahmoud Osman företräder många offer för övergrepp i Sudan. Anna Politkovskaya, känd för sin kritik mot hanteringen av den tjetjenska konflikten, dödades den 7 oktober 2006. Hu Jia och hans hustru Zeng Jinyan är människorättsaktivister som engagerat sig för miljön och för aids-sjuka. Hu Jia har också stött den nu åter bortförde advokaten Gao Zhisheng.

Den 25 oktober koras året pristagare av den åtråvärda utmärkelsen för tankefrihet – Sakharovpriset.

– Det är alltid ett svårt val eftersom vi inte kan väga och mäta dessa personers meriter. Alla förtjänar priset, sade Josep Borrell Fontelles, ordförande för EU:s Utvecklingskommitté.

– De här tre kandidaterna representerar tre stora problemområden inom mänskliga rättigheter, tillade Fontelles och syftade på Sudan, Ryssland och Kina.

Priset utdelas den 11 december i Strasbourg.