Tre fällda i dataintrångskandalen


Tre av de åtalade i härvan kring folkpartiets dataintrång i socialdemokraternas intranät – Per Jodenius, Niklas Svensson och Niklas Sörman – fälls av Stockholms tingsrätt. Folkpartiets förre partisekreterare Johan Jakobsson och partiets presschef Niki Westerberg frikänns, liksom Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande för LUF Väst.

Den före detta pressekreteraren i LUF Per Jodenius döms för dataintrång och anstiftan till dataintrång. Påföljden blir 120 dagsböter à 30 kronor. Den före detta Expressenjournalisten Niklas Svensson fälls för dataintrång. Han döms till 40 dagsböter à 200 kronor. SSU-tjänstemannen Niklas Sörman fälls för dataintrång. Påföljden blir 60 dagsböter à 150 kronor.

Det finns inte något som helst stöd för att Johan Jakobsson agerat enligt åklagarens påstående, skriver rätten i sin dom. Han kan inte ställas till ansvar för medverkan, vare sig till Per Jodenius eller Niklas Svenssons brott och han ska därför frikännas.

När det gäller Per Jodenius säger tingsrätten att omfattningen av intrånget har varit avsevärt och pågått systematiskt. Även om tingsrätten ser mycket allvarligt på brottsligheten – och den har ett avsevärt högre straffvärde än för Niklas Sörman och Niklas Svensson – bör påföljden stanna vid ett kännbart bötesstraff. Med hänsyn till att Jodenius mist sitt arbete har straffet satts något lägre än vad det annars skulle ha varit.

-Eftersom jag inte läst domen kan jag inte uttala mig om ett eventuellt överklagande. Jag vill först ha tid på mig att analysera domen, säger vice chefsåklagare Per Lindquist till TT.

Den 3 september i höstas avslöjades att folkpartiet haft inloggningsuppgifter till socialdemokraternas interna datanätverk Sapnet. Dagen efter erkände Per Jodenius, pressekreterare för Liberala ungdomsförbundet (LUF), att han loggat in.

Han ska ha fått inloggningsdata av Nicklas Lagerlöf, ordförande i LUF Väst, som säger sig fått dem av SSU:aren Niklas Sörman.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson avgick den 5 september, när det blir känt att han fått reda på spionaget i mitten av mars. Presschefen Niki Westerberg delgivits misstanke om brott samma dag och tog time-out från politiken.

Förre partisekreteraren Johan Jakobsson kommenterar sin frikännande dom i ett pressmeddelande:

”Affären med Per Jodenius dataintrång har varit en trist historia för alla indragna. Nu när domen har fallit kan folkpartiet, SSU och LUF gå vidare. Det är rättsligt utrett vilka personer som begått fel och de har fått sina straff. Också jag personligen kan lägga detta bakom mig, nu när jag är frikänd och rentvådd”, skriver Jakobsson.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg hälsar via sin pressekreterare att han inte tänker kommentera domen.

Socialdemokraternas advokat Percy Bratt tycker att frikännandena är otillfredställande eftersom det ”försvagar signalerna” om hur allvarligt dataintrången var.

Trots att tre personer friats anser folkpartiets nuvarande partisekreterare Erik Ullenhag att dataintrången var allvarliga.

-Där har vi ett ansvar i folkpartiet för att bygga en organisation och visa ett ledarskap så att liknande inte ska kunna ske igen, säger partisekreteraren.