Tre fall av köttallergi i Stockholm
Köttallergi är mycket ovanligt men nu har tre fall av köttallergi konstaterats vid Södersjukhusets allergimottagning. (Foto: AFP PHOTO/Mario VAZQUEZ/MVT)


Under det senaste halvåret har tre fall av köttallergi konstaterats vid Södersjukhusets allergimottagning i Stockholm. Experterna hoppas på att finna ledtrådar till vad som utlöser allergierna.

– Vi har aldrig tidigare utrett någon patient med köttallergi och vi undrar nu om det har blivit vanligare eller vi har blivit mer uppmärksamma på ovanliga allergier säger Lars Gottberg, överläkare på Södersjukhusets allergimottagning i ett pressmeddelande.

Patienterna har reagerat med magont och nässelutslag några timmar efter att de har ätit olika typer av rött kött. En kvinna fick en kraftig attack med andningssvårigheter och tryck i bröstet efter att ha ätit köttfärssås. Dessförinnan hade hon periodvis avstått från kött under tio år på grund av besvären. Utredningen visade att hon hade allergiska antikroppar (IgE) mot köttprotein från nöt, fläsk och lamm.

Köttallergi är mycket ovanligt. På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man funnit åtta fall under åren 1998 till 2004.

Enligt docent Ulf Bengtsson, en av Sveriges ledande experter på födoämnesallergi, är det är det svårt att koppla symtom till födointag, eftersom det kan ta flera timmar innan reaktionerna kommer efter att patienten har ätit.

Han menar att forskningen kring köttallergi kommit alltmer i fokus det senaste året och nämner som exempel en ny amerikansk rapport som visar att 24 patienter utvecklat köttallergi efter att ha blivit bitna av fästingar och sandloppor.

– Det här är ett exempel på hur mycket som fortfarande är okänt inom födoämnesallergi. Kanske går sådana här fall att använda för att hitta ledtrådar till vad som gör att allergierna bryter ut, säger Ulf Bengtsson.

I dagsläget tyder inget på att de tre patienterna på Södersjukhuset skulle ha blivit bitna av fästingar.