Tre åtalade för 7/7-dåden i London
Offer i bombningar i London den sjunde juli 2005 tittar på blommorna utanför Russell Squares tunnelbanestation där muslimer bombade tre tunnelbanetåg och en buss. Blommorna lämnar ett minne av den hemska händelsen där 52 personer dog, åtskilliga skadades och fyra självmordsbombare sprängde sig själva till döds i terrordådet . Nu har de resterande tre åtalats för dåden. (Foto: AFP/WPA Pool/ Simon Dawson)


Tre män har åtalats för 7/7-bomberna mot en buss och tre t-banetåg i London 2005. Fyra gärningsmän dödades av bomberna i morgonrusningen den 7 juli förrförra sommaren, och skärtorsdagens åtal är de första i fallet

Eftersom fyra gärningsmän dödades av bomberna i morgonrusningen den 7 juli förrförra sommaren är skärtorsdagens åtal de första i fallet, men enligt Londons Metropolitan-polis kanske inte de sista.

-Sökandet är inte över, säger Peter Clarke, chef för ”Met”-polisens antiterroravdelning.

Förutom bombmännen dödades 52 människor i det första större självmordsdådet på västeuropeisk mark.

De tre åtalade greps i samband med stora razzior för två veckor sedan. Då genomsöktes bland annat hus i Beeston-området i Leeds, varifrån flera av 7/7-bombarna kom. Alla tre åtalade har också kopplingar till Beeston.

-Anklagelsen är att de var inblandade i rekognoscering och planering, säger åklagartaleskvinnan Susan Hemming.

De åtalade ska framträda i domstol för första gången på påskaftonen.