Tre år villkorligt för människorättsadvokaten Pu Zhiqiang
Advokaten Pu Zhiqiang, som bland annat försvarat konstnären Ai Weiwei, fick sin dom under tisdagen den 22 december: Tre år villkorligt för ”anstiftan till etniskt hat” och för att ha ”startat bråk och provocerat fram oroligheter”. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Den kinesiske människorättsadvokaten Pu Zhiqiang dömdes till tre års fängelse villkorligt i en uppmärksammad rättegång i Peking som avslutades under tisdagen. De flesta utomstående kommentatorer menar att domen är politiskt motiverad, och reaktionerna går isär om den. Å ena sidan är många lättade över att den inte blev värre, å andra sidan ser man risken för fortsatta trakasserier mot Pu från myndigheternas sida.

Pekings andra mellanliggande domstol dömde den 50-årige Pu för ”anstiftan till etniskt hat” och för att ha ”startat bråk och provocerat fram oroligheter” enligt statliga CCTV. Pu har redan suttit i polisförvar i 19 månader, och det är oklart om han kommer att släppas omedelbart.

Pu, som är känd för att ha drivit opinion om bland annat att stänga Kinas arbetslägersystem och att sanningen om massakern på Himmelska fridens torg 1989 ska offentliggöras, dömdes för sju meddelanden på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo. Åtalet mot honom har fördömts internationellt och ses av många som ett sätt att försöka tysta den politiskt obekväme Pu.

”Fundamentalt orättvist”

Kit Chan, verkställande chef på China Human Rights Lawyers Concern Group i Hongkong sade i en telefonintervju att domen mot Pu ”har många problem” och att hans fall som helhet var ”fundamentalt orättvist”.

Domen mot Pu blev förhållandevis mild – han kunde ha fått upp till åtta års fängelse – men den kände Pekingbaserade dissidenten Hu Jia sade att han ”inte kände det minsta glädje eller optimism”.

– Pu Zhiqiang, precis som Gao Zhisheng, är en oskyldig medborgare som har förtryckts och utsatts för hämndaktioner för att han talar fritt och hjälper de marginaliserade och förtryckta, sade Hu till Epoch Times i en telefonintervju.

Gao Zhisheng är en människorättsadvokat som hållits i olika former av förvar i sju år, och torterats svårt. Även han fick en villkorlig dom, och greps den sista veckan av övervakningsperioden. Hu Jia kallar den villkorliga domen mot Pu för ”handbojor, eller ett slags tvångströja”.

Pu kommer inte kunna ”uttrycka sina åsikter eller verka som jurist”, konstaterade Hu.

– Han kommer inte ha någon inkomst, och kommer att ha svårt att försörja sin familj. Polisen kommer att kunna beordra in honom när som helst. Det är svårt att säga hur det kommer att gå.

Kinas förtryck av dissidenter bland årets värsta

”Troligen så bra den kan bli”

Amnesty Internationals regionalchef för Östasien, Nicholas Bequelin, valde dock att se det ljusa i situationen. ”Domen mot Pu är troligen så bra den kan bli, med tanke på de lagar som kriminaliserar kritik av partiet, och den pågående kampanjen mot människorättsaktivister”, skrev han på twitter. Han kallade även domen för en ”politisk kompromiss” som lät regimens säkerhetstjänst ”rädda ansiktet men behålla tumskruvarna på Pu”.

Amnestyforskaren William Nee kritiserade dock skarpt den polisinsatsen vid rättegången, då minst 12 aktivister som ville visa sitt stöd för Pu greps, och internationella journalister blev knuffade och trakasserade. ”Alla som gripits bara för att de fredligt uttryckt stöd för Pu bör omedelbart och ovillkorligt släppas”, skrev Nee.

Rapportering av Frank Fang och Larry Ong