Tre års fängelse för Hyundai-chef
Chung Mong-Koo chef för Huyndai, dömdes i dag för förskingring och trolöshet mot huvudman i en sydkoreansk domstol. (Foto: AFP/Jung Yeon-Je)


En sydkoreansk domstol dömde i dag chefen för biljätten Hyundai Motor till tre års fängelse för förskingring och trolöshet mot huvudman.

68-årige Chung Mong-Koo basar för landets största biltillverkare. Han försnillade vad som i dag motsvarar cirka 457 miljoner kronor genom bedräglig bokföring som användes till att muta politiker och tjänstemän.

-Den anklagade, Chung Mong-Koo, har befunnits skyldig på samtliga åtalspunkter, sade chefsdomaren Kim Dong-Oh.

-Det är ett fall av solklart kriminellt beteende. Domstolen kan inte hjälpa honom utan bara strängt hålla honom ansvarig.

Chung greps i april förra året och satt två månader i häkte innan han släpptes mot borgen på motsvarande cirka 6,8 miljoner kronor.

Åklagare har krävt ett sexårigt fängelsestraff efter att ha beskrivit hans brott som grova. Chungs advokater har förespråkat att han ska behandlas milt eftersom ett fängslande skulle bli ytterligare ett slag mot biltillverkaren och ekonomin som helhet.

Hyundai kontrollerar cirka 70 procent av den sydkoreanska bilmarknaden och är världens sjätte största biltillverkare.

Chungs trubbel har försenat planer på att Hyundai Motor och dess dotterbolag Kia Motors ska växa i Europa och USA.

Hyundai plågas också av arbetskonflikter, nedåtgående försäljning och ett intensivare priskrig med de japanska konkurrenterna på grund av den starka sydkoreanska valutan, won.