Tre års fängelse för att ha distribuerat biblar
Pastor Zhang Boli från FOCUS Harvest Chinese Christian Church, som lever i exil i USA efter händelserna på Himmelska Fridens Torg i Peking 1989, läser en kinesiskspråkig version av bibeln. Bilden har inget direkt samband med artikeln.(AFP PHOTO / Paul J. Richards)


En domstol i Peking dömde nyligen en bokhandelsägare till tre års fängelse för att ha tryckt och distribuerat biblar. Officiellt dömdes han för att han drivit ”illegal affärsverksamhet”. Observatörer har sagt att denna dom visar att det bara är en läpparnas bekännelse när Kina hävdar att man har religionsfrihet. Människors rätt att följa sin egen tro är kraftigt kringskuren eller rentav borttagen.

Bokaffären säljer kristna böcker i Peking. Den 38-årige Shi Weihan är även ledare för en huskyrka. Den 10 juni dömde en domstol i Peking honom till tre års fängelse och böter på 150 000 yuan. Sex andra, däribland medlemmar av samma kyrka och arbetare på tryckeriet dömdes också till fängelse eller böter.

Shis hustru, Zhang Jing, sade till VOA att familjemedlemmarna var förvånade över det långa fägelsestraffet. Shi har döttrar på 8 och 12 år och de har svårt att acceptera domen. Zhang sade:
– Barnen tycker att pappa är oskyldig. De förstår inte varför han dömts.

Shi greps den 28 november 2007. Han släpptes den 4 januari 2008 men greps igen den 19 mars 2008. Han har suttit inspärrad i interneringslägret i Haidian sedan dess.

Zhang berättade att Shi har svår diabetes. Sedan mars 2008 har familjemedlemmar inte tillåtits besöka honom eller ge honom medicin. Hans advokat krävde att han skulle friges av medicinska skäl, men fick inget svar. Familjen är mycket orolig för Shis hälsa.

Shis yngsta dotter föddes i USA och är amerikansk medborgare. Sedan Shi greps har den amerikanska ambassaden i Kina ringt hans familj flera gånger för att förhöra sig om hans situation.

En reporter för VOA ringde polisen i Haidan för information om Shi. Personalen sade till reportern att han skulle lämna in en skriven ansökan innan de gav någon intervju.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18220/