Tre år efter jordbävningen i Sichuan är situationen fortfarande svår
Kineser som sörjer de döda i jordbävningen i Sichuan 2008, på treårsdagen, den 12 maj 2011 i Wenchuan, Sichuanprovinsen. Minst 68 000 människor dödades i jordbävningen. (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)


Hundratusentals människor återvände till ruinerna av vad som tidigare var deras hem i Beichuan, Sichuanprovinsen, för att sörja sina närstående på treårsdagen av den katastrofala jordbävningen den 12 maj 2008.

Mellan den 10 och 12 maj brände sörjande människor rökelse runt resterna av skolbyggnader och hem längs floden och lämnade blommor och gåvor till sina döda släktingar och vänner. 

En lärare i Beichuan sade till Epoch Times att även fast regeringen sade att Wenchuan var skalvets epicentrum, så jämnades större delen av Beichuanhäradet med marken och nästan varenda invånare förlorade familjemedlemmar i skalvet.

– Många är fortfarande inte återhämtade efter förlusten av sina familjemedlemmar, sade han. 

Liao, som förlorade fem familjemedlemmar sade till Epoch Times att hon sedan skalvet har känt sig rädd när hon är ensam och på nätterna. 

Enligt den kinesiska regimens officiella uppskattningar dödade skalvet den 12 maj, som hade en magnitud på 8,0 på richterskalan, nästan 70 000 människor. Många som dog var skolbarn. 

Överlevare som fortfarande kämpar med traumat efter katastrofen sade att regeringens knappa nödhjälp och det förtryck som rättsaktivister utsatts för har gjort deras situation värre. Dessutom, tvärtemot vad som sägs från officiellt håll, har många överlevare inte fått någonstans att bo.

Sang Jun, vars barn begravdes under en sammanrasad skolbyggnad, sade till Radio Free Asia (RFA) att han inte fått någon hjälp från regeringen.

– Jag bor fortfarande i min mors hus. Jag har inte fått någon hjälp från myndigheterna, alla de ansvariga där är korrupta, sade han.  

Enligt Sang vräkte lokalregeringen inför treårsdagen överlevare som fortfarande bodde i tillfälliga skjul för att försöka dölja att många som blev av med sina bostäder fortfarande inte har fått någonstans att bo.  

– Om man inte flyttade ut frivilligt kapade de el- och vattentillförseln och rev skjulet, sade Sang till RFA.

Zhang, en annan överlevare, sade till RFA att regeringens bostadshjälp bara räckte till att täcka ungefär en femtedel av byggkostnaderna och att de flesta överlevande inte hade råd med de statliga lånen på grund av den höga räntan.

För de flesta familjer i den här outvecklade regionen är återuppbyggnadskostnaderna en enorm börda. Volontärer från Hongkong som arbetar i Sichuan sedan katastrofen har rapporterat om hur många unga flickor mellan 12 och 17 prostituerar sig för att hjälpa sina familjer betala tillbaka skulderna från återuppbyggnaden. En tredjedel av barnen har inte råd att gå i skola, enligt en rapport från World Journal den 12 maj. 

Den kinesiska regimen hävdar att man spenderat över 850 miljarder yuan på återuppbyggnad och att 95 procent av de planerade byggena har fullbordats. Jordbävningsoffer gav dock en helt annan bild till New York-baserade New Tang Dynasty (NTD) Television än den som målats upp i lokal, statskontrollerad media. Enligt dem är det svårt för vanligt folk att få tillgång till dessa pengar. 

– Myndigheterna säger att alla offer har fått hjälp och statlig media rapporterar om hur bra situationen är nu. Är det så bra? Det finns några som fått det bra, men de är släktingar till myndighetsföreträdare eller folk med bra kontakter, och mer än så är det inte, sade en överlevare till NTD.

För de föräldrar till de tusentals barn som dog under sammanrasande skolor är det värsta att regeringen hindrar dem från att få fram sanningen om sina barns död och söka rättvisa.  

Enligt officiell statistik dog 5335 skolbarn i jordbävningen. Föräldrar har försökt få till stånd ordentliga undersökningar av de undermåliga skolbyggnaderna, men de har blivit hotade och gripna. 

Minst 14 aktivister har gripits eller satts i fängelse för att de öppet undersökt kvaliteten på skolbyggnaderna. Det senaste som gripits med anknytning till detta är den kände konstnären Ai Weiwei, som organiserade frivilligundersökningar och samlat in och postat detaljer om dödade skolbarn på internet. 

Liu Yuting, vars son dödades när Beichuans mellanstadieskola rasade samman, sade till RFA att hon efter tre år av rättssökande nu har gett upp hoppet. 

– När ett barn dör innebär det ett helt livs smärta. Jag ville få rättvisa, men nu har jag inte den tanken mer. De som vågade tala om det här har alla ”tagits om hand”. Jag vill inte säga något mer nu och jag vill inte försätta de som hjälpt oss driva vår sak i någon mer fara, sade hon. 

Flera föräldrar till barn som dött i jordbävningen och som Epoch Times tidigare intervjuat har inte gått att få tag i sedan den 10 maj. Föräldrarna har förbjudits att lämna sina hem under den kinesiske premiärministern Wen Jiabaos besök till Sichuan mellan den 7 och 9 maj, enligt en släkting till en av föräldrarna. 

Föräldrar som tidigare försökte driva sin sak övervakades hårdare under Wens besök. Somliga greps, trakasserades eller tvingades lämna regionen, enligt en artikel i Ming Pao den 12 maj. 

Kinesiska kommunistpartiets språkrör Xinhua har dock brett på med partipropagandan och glorifierat kommunistregimens monumentala och mirakulösa bedrifter. 

”Nödhjälpen och återuppbyggnaden efter jordbävningen i Wenchuan har varit ett mirakel i mänsklighetens historia och ännu ett historiskt monument över hur det kinesiska kommunistpartiet och den kinesiska regeringen leder alla folkgrupper i landet till att hela tiden förbättras och lyckas till varje pris,” står det i en Xinhua-artikel från den 18 mars i år. 

Officiella kinesiska nyhetsbilder om treårsdagen av jordbävningen föreställer vanligen myndighetsföreträdare omgivna av tacksamma överlevare från området, som firar sitt nya goda liv.

Skribenten Xu Hui skrev följade rader på Twitter med anledning av detta: ”Treårsdagen: Vi besöker gravar och de dansar.”

Översatt från engelska