Tre al-Qaidaledare tillfångatagna i Pakistan
En pakistansk polis står på vakt i en bunker i Quetta den 5 september. En högt uppsatt al-Qaida ledare som tros ha varit ansvarig för att ha planerat attacker mot USA, Europa och Australien har gripits i Pakistan. (Foto: Banaras Khan/AFP/Getty Images)


Pakistanska tjänstemän sade på måndagen att dess spionbyrå tillfångatagit ”tre ledande al-Qaida-ledare” i en förort till staden Quetta i västra Pakistan, men angav inte när det skedde.

Inter-Services Intelligence (ISI) sade att en av de tillfångatagna, Younis al-Mauritani, tog order direkt från den förre ledaren Usama bin Ladin, som dödades i en razzia i maj, enligt en rapport från den statliga radion.

Al-Mauritani var ansvarig för organisationens internationella verksamhet och fick veta från bin Ladin vilka mål som skulle attackeras i USA, Europa och Australien. ISI har inte gått närmare in på vilken roll de andra två hade.

”Hans planerade mål var amerikanska ekonomiska intressen bland annat gas- och oljeledningar och kraftverksdammar och att slå till mot fartyg och oljetankers på internationellt vatten med snabbgående båtar lastade med sprängämnen”, enligt rapporten från Radio Pakistan.

Den pakistanska militären tillfångatog de tre med hjälp av amerikanska underrättelsetjänsten och gripandet av Al- Mauritani innebär ”ytterligare en dödsstöt för al-Qaida,” enligt rapporten.

Islamabad har fått ett ökat tryck från dess allierade, USA, att förbättra underrättelsetjänster och militära insatser för att hantera al-Qaida och militanta talibaner baserade i Pakistan.

Det blev en spricka i relationen mellan de båda länderna efter att amerikanska specialstyrkor stormat bin Ladins förläggning i maj. Pakistan anklagar USA för att ha utfört hemliga operationer i landet utan deras kännedom 

Översatt från engelska