Nu är det högsäsong för att plocka trattkantareller, goda i en mustig höstgryta eller på en varm smörgås. Men var växer de och vilken utrustning behövs?
Att åka ut i skogen en solig höstdag för att plocka svamp är underbart. Mycket av tjusningen är att ta med sig kaffetermosen och en smörgås.
Majlis Burtus har plockat svamp i 40 år och i många år haft svampexkursioner för att lära ut kunskap om svampar. Hon bor i Vattnäs, en vacker by som ligger utanför Mora. Där driver hon sommartid en örtagård med café. Hon delar gärna med sig av sina kunskaper.

Majlis Burtus framför humleportalen till örtagården. Foto: Anja Johansson/Epoch Times
Vilken utrustning behövs när man ska plocka svamp?
- Stövlar på fötterna oavsett hur solen skiner, för det finns ormar i skogen.
- Bra kläder förstås.
- Något att lägga svampen i och där är Majlis bestämd, plastkassar duger inte. Det är korg som gäller, en rymlig korg. Om man är osäker och inte har bestämt sig för att bara plocka en sorts svamp kan man ställa små pappkartonger i korgen så man kan sortera svamparna.
- Nästa sak att ta med är en enkel, bra svampbok illustrerad med bild på hur hela svampen ser ut med rot och allt, hur den ser ut i genomskärning, hur den ser ut ovanifrån, hur den ser ut underifrån, hur små exemplar ser ut, hur stora exemplar ser ut och med en beskrivning av svampen.
- En svampkniv med pensel så att man kan grovrensa svampen i skogen, det underlättar när man kommer hem.
Hon berättar att när man vill artbestämma svamp så plockar man upp hela svampen, med rot och allt, eftersom roten berättar mycket om svampen. Till exempel har de giftiga flugsvamparna oftast en lökformad fot med en strumpa. Har svampen skurits av ovan jord missas den viktiga information som roten ger.
Var växer trattkantareller?
– För att hitta trattkantareller får man ge sig in i fuktig granskog och det tar en stund innan ögonen ställer in sig. Har man hittat trattkantareller på ett ställe då ska man leta i närområdet för då kan man hitta mer.
Majlis förklarar att de har samma mycel, alltså det som finns under jordytan, och det nätverket kan sträcka sig över en kvadratkilometers yta. Det som kommer upp ovan jord är bara själva fruktkroppen. De växer ofta i ringformation, massor och i grupper, säger hon.
– Sedan när man kommer hem går man igenom alla svampar – och det är viktigt – för det kan vara så att man blir ivrig och har bråttom när man plockar svampen och då kan det finnas en liten brun skivling mitt ibland dem som är oätlig. Man delar de stora för de är ihåliga och där kan finnas hyresgäster som man inte vill ha. Det är en fantastisk svamp och man får snabbt korgen full.
Trattkantarellen är utmärkt att torka. Lägg dem luftigt, tipsar Majlis, till exempel på myggfönster, gärna med en fläkt intill. De torkar då på kort tid och behåller aromen och smaken bäst. Sedan kan de förvaras i burkar i åratal.

Korgen full med trattkantareller efter en stund i skogen. Foto: Anja Johansson/Epoch Times
Vid skogsutflykten är det möjligt att även hitta rödgul trumpetsvamp. Den är mörkare brun ovanpå och ihålig och foten är alldeles orange. Den växer där det är riktigt fuktigt. Inte sällan säger det plask, plask, om stövlarna. Den trivs nära bäckdrag och där det växer väldigt fuktig vitmossa. Trumpetsvampen är också underbar att torka och läcker att blanda med trattkantareller. Det blir väldigt vackert, säger hon.
Vilka är dina tre favoriter?
– Dit hör trattkantareller, trumpetsvamparna och en väldigt stor favorit, rynkad tofsskivling som det har varit gott om i år. Den växer på rätt så torr mark, på tallhedar och så.
Majlis råd är att inte använda för gamla svampböcker, eftersom man hela tiden forskar och nya rön kommer fram. Svampar som för några år sedan ansågs vara läckra är giftklassade i dag, till exempel riddarmusseron och fingersvampen. Så var noggrann. Svampar innehåller mineraler och faktiskt också lite D-vitamin.
Svampen ska förvällas i sitt eget spad, med en tesked salt per liter svamp om de ska frysas ner. Svamp kan också saltas in, vilket är vanligt i öststaterna.
Majlis enkla och goda kantarellsmörgås
Det här behövs
1 gul lök
1 liter trattkantareller
smör till stekning
grädde
salt, peppar
Gör så här
Fräs den hackade löken med trattkantarellerna i smör i en stekpanna. Salta och peppra lite, häll på en skvätt grädde och lägg på locket på stekpannan. Sänk till väldigt svag värme och rör om då och då. Låt grädden puttra in.
Makalöst gott att lägga på en smörgås, ha på lite ost ovanpå och gratinera i ugnen.

Svampplockare Daniel Johansson i svampskogen. Foto: Anja Johansson/Epoch Times
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.