Transplantationsexperts självmord mörklades
Shaingais sjukhus presentation av Li Baochun, transplantationsexperten som begick självmord i början av maj. (Bild: skärmkopia från sjukhusets hemsida)


Den 4 maj rapporterade Yangtze Evening News att Kinas mest kände njurspecialist, Li Baouchun, hade begått självmord genom att hoppa från tolfte våningen på det militärsjukhus i Shanghai där han arbetade. Li Baochun hade varit biträdande sjukhusdirektör och professor och överläkare för njursjukdomar. Enligt rapporten var Li deprimerad, och detta ledde till hans självmord.

Nyhetsrapporten publicerades på flera större hemsidor, däribland xinhua.net, hemsidan för Kinas viktigaste officiella nyhetsmedia. Vidare analys visade att Lis depression och självmord var kopplat till hans arbete med organtransplantation. Xinhua.net tog nästan genast bort nyheten.

Behandlades för depression

Yangtze Evening News rapporterade att en anonym källa på sjukhuset informerat dem om Lis depression och sjukhusvistelse.

Källan meddelade att Li haft svårt att sova under mars och april i år. Han hade tagit sömnmedel, men det fungerade bara under en tid. Efter att ha svimmat läkarundersöktes han, men man kom inte fram till något. Hans depression blev allt allvarligare, och första maj lades han in på sjukhusets neurologiska avdelning och behandlades med antidepressiva mediciner.

Självmord på toppen av sin karriär

På sjukhusets hemsida kan man läsa Lis biografi. Vid tiden för sin död hade han en lång rad prestigefyllda akademiska uppdrag. Enligt många på sjukhuset hade han ett underbart liv: Ett utmärkt professionellt rykte, många sociala förmåner och hög status, bil, hus, barn och strålande framtidsutsikter. Hans medarbetare sade att han stod på toppen av sin karriär. Li var bara 44 år.

Lokalbefolkningen talar om doktorns självmord. ”Alla vet att en doktor från sjukhuset hoppade ut genom ett fönster” sade en boende i ett närliggande bostadsområde. Sjukhuset vill dock inte tala om Lis självmord.

Andra transplantationsläkarens depression

Lis depression påminner om det tillstånd som källan Annie (pseudonym) beskrivit gällande sin exmake, före detta chefskirurg på sjukhuset i Sujiatun. Annie, som tidigare arbetade på sjukhuset i Sujiatun avslöjade den illegala organskörd från levande Falun Gong-utövare som försiggick där. Hennes exmake överfördes dit 2001, och under de två år han arbetade som chefskirurg skördade han hornhinnor flera gånger om dagen från fortfarande levande donatorer som inte gett sitt medgivande.

Annie berättade i sitt uttalande i mars förra året hur hennes man dragit sig undan allt mer i början av 2003. Han kunde se på TV, kramande en soffkudde, utan att märka att TV:n inte var på. Senare plågades han av mardrömmar och svettades kraftigt i sömnen. Efter att ha frågat ut sin exmake ingående avslöjade han sina mörka hemligheter för henne, hur han varit inblandad i organstölder från levande Falun Gong-utövare under sina två år på sjukhuset i Sujiatun.

Enligt Annie hade hennes exmakes dåliga samvete lett till den depression som plågade honom även långt efter att han flytt och slutat med organstölderna. Han var extremt nervös även när han körde bil. Hans liv förstördes till slut av de skuldkänslor han bar på.

Annie kände även till en till läkare som arbetat med de här organstölderna från levande patienter som inte gett godkännande. Även denne drabbades av depression efter att ha utfört dessa illegala operationer under lång tid.

Sjukhuset i Shanghai där Li Baouchun arbetade var kopplat till Andra militära medicinska universitetet i Shanghai, och är ett sjukhus inom militärsystemet. På sjukhusets hemsida står att läsa att urologiska avdelningens väntetid för njurtransplantationer är kort och antalet lyckade transplantationer är högt.

Översättning och bearbetning av engelsk” target=”_blank”>originalartikeln på kinesiska.