Trafficking av sydostasiatiska kvinnor till Kina ökar


Det blir allt vanligare att sydostasiatiska kvinnor kidnappas och säljs i Kina. Den obalanserade könsfördelningen i landet, en följd av tre decenniers ettbarnspolitik och könsbaserade aborter, har lett till att det saknas miljoner kinesiska kvinnor i giftasåldern.

Kidnapparna och de kinesiska människohandlarna lurar in kvinnor i tjugo- och trettioårsåldern från landet med löften om välbetalda jobb eller möjligheten att gifta in sig i rika familjer i kinesiska storstäder. Men de säljs istället till kinesiska bönder, som betalar mellan 20 000 och 50 000 yuan beroende på kvinnans utseende och nationalitet, berättade Chen Shiqu, chef för antitraffickingkontoret på Kinas allmänna säkerhetsbyrå, för China Daily den 2 december 2011.

Enligt Chen beror ökningen av den här typen av fall på fattigdomen i vissa sydostasiatiska länder, och bristen på naturliga gränser mellan Kina och dessa länder, främst Vietnam, Burma och Laos.

Den kinesiska polisen drev en särskild kampanj mot trafficking längs gränserna mellan juli och september förra året. Under den tiden löste polisen i Guangxi 30 fall av kidnappning och försäljning av vietnamesiska kvinnor och barn, som involverade 11 traffickinggrupper. Sammanlagt räddades 52 vietnamesiska kvinnor och 13 barn. 53 personer greps. 

I Yunnanprovinsen löste polisen 21 fall av trafficking, räddade 22 vietnamesiska kvinnor och grep 17 personer. Chen avslöjade inte det sammanlagda antalet traffickingfall, men sedan 2009 har polisen räddat 106 kidnappade ”brudar från utlandet” i Hebeiprovinsen, sade han.

På grund av den kinesiska barnbegränsningspolitiken väljer många kvinnor att abortera flickor för att i stället få en son som kan föra släkten vidare.

Obalansen i fördelningen mellan män och kvinnor har lett till allvarliga sociala problem, i och med att tio miljoner ”överblivna” kinesiska män inte kan hitta någon att gifta sig med.

Enligt folkräkningen 2011 så går det 120 män på 100 kvinnor i Kina. I vissa områden ligger det redan på 135:100 sedan några år tillbaka. Könsobalansen växer dock fortfarande, vilket innebär att det inom en snar framtid kommer finnas 40 miljoner kinesiska män som inte kan hitta en fru.

Översatt från engelska