Traditionella privatskolor allt populärare i Kina
Den 16 september 2006 höll Tongxue Center en läroplansdemonstration i Shenzhen där 20 barn deltog i en halvdagslektion i nationella studier. (Foto: Epoch Times)


I år har många traditionella privatskolor öppnats i Kina. Den 5 december rapporterade China Radio International (CRI) Online att en privatskolekedja vid namn Tongxue Center öppnat i en trevåningsbyggnad i staden Zhengzhou.

Över 20 studenter, klädda i gula uniformer i en stil från Han-dynastin (206 f.kr -220 e.kr) och gammaldags svarta hattar, bugar varje morgon inför Konfucius innan lektionerna, där de sitter på mattor med benen i kors och lär sig kinesiska tecken.

Förutom att bära kläder i Han-dynastins stil följer studenterna det gamla sättet med artighet och respekt, medan de studerar gammal kultur.

Den här trenden har väckt uppmärksamhet i samhället. Experter anser att det faktum att ett ökande antal tempelmarknader tillägnade Buddha och gudar, tyder på att allmänheten är på väg att återvända till traditionell kultur.

Shenyang Evening News rapporterade att den traditionella kinesiska Jiuwen-skolan öppnade den 2 december. Studenter från låg- och mellanstadiet kommer hit för att lära sig skrifter och uppförande från den kinesiska traditionen. Skolan lär inte ut matematik eller engelska, utan bara traditionella klassiker som Treteckenklassikern, Tusenteckenklassikern och elevregelskrifterna.

Den 16 september 2006 höll utbildningskedjan Tongxue Center en demonstration av sin läroplan i staden Shenzhen, där 20 barn deltog vid en halvdagslektion i nationella studier.

Hubei Daily rapporterade den 14 augusti att ännu ett Tongxue Center öppnat i staden Wuhan, dagen innan. 45 barn i Han-dynastiuniformer och svarta hattar sitter på mattor och studerar Nationella Studier efter att ha bugat framför Konfucius. Tongxue Centers läroplan består av fyra månader med lektioner en gång i veckan, där barn lär sig traditionell kultur och traditionella ämnen.

Traditionella privatskolor stängdes

Traditionella kinesiska privatskolor i vissa områden st?ägdes av myndigheterna tidigare i år. Oriental Morning Post rapporterade att flera familjer i Shanghai med sammanlagt 12 barn provade en privatskola i Mengmu Hall där de lärde sig gamla skrifter. Efter lektionerna lät skolan eleverna titta på TV-program som var ”bra för barnens utveckling” såsom ”De tre kungadömena” och ”Dae Jang Geum”. Skolan stängdes av regeringen på grund av detta eftersom det var ”emot föreskrifterna”. Denna incident väckte uppmärksamhet hos många människor.  

Den 29 november meddelade utbildningsministeriet att man för första gången sedan 50-talet skulle tillåta drivandet av traditionella privatskolor så länge som dessa följde antagningsprocedurerna. Traditionella privatskolor som tidigare stängts tillåts nu att öppnas igen.

Kompletterar vanliga studier

De traditionella kinesiska privatskolornas framväxt har satt igång heta diskussioner bland experter, kommentatorer och lärare; många ifrågasätter fördelarna men ännu fler stödjer den.

Professor Peng Jinshan från Nordvästra normaluniversitetets litteraturinstitut sade att privata skolor följer traditionell kultur och lär barnen gammaldags etik och dessa skolor uppmuntrar också till nationella studier. En sådan metod innebär inte en konflikt med det moderna utbildningssystemet, utan kompletterar det.

Professor Lou Yulie från Pekinguniversitetets institut för nationella studier kommenterade att dessa privatskolor lär ut grunderna i kinesisk traditionell kultur och värderingar, vilket borde vara en del av det kinesiska folkets vardag.

På senare år har kläder i Han-dynastistil blivit populära i Kina. I vissa städer växer antalet människor som bär dessa kläder, och på vissa bröllop väljer numera brud och brudgum att bära Han-kläder. Forskare anser att trenden med Han-kläder och traditionella kinesiska privatskolor visar att människor längtar efter kinesiska traditioner och att man återvänder till traditionella kinesiska värden.

Ökande trend

Epoch Times kolumnist Zhang Jielian sade: ”Traditionell kinesisk kultur har djup förankring och betydelse. I många år har den emellertid förstötts och förvrängts av kommunistpartiets partikultur. På senare år, särskilt efter publiceringen av Nio kommentarer om kommunistpartiet, har partiet tappat sitt grepp om kinesisk kultur. Kommunisternas partikultur håller på att elimineras snabbt och Kina står inför ett återvändande till sin traditionella kultur. Traditionella skolor, Han-klädsel och att dyrka Buddha, allt detta är indikatorer på denna trend.

Zhang Jielian anser också att ”denna trend är global och för stor uppmärksamhet. NTDTV:s kinesiska nyårsgala, som sätts upp i tiotals städer världen över främjar kinesisk kultur globalt. Den har nått en ökande acceptans hos den internationella allmänheten; denna acceptans kommer hjälpa till att påskynda traditionell kinesisk kulturs återtåg.

överatt från: http://en.epochtimes.com/news/6-12-13/49285.html


Den andra december 2006 öppnade den traditionella kinesiska privatskolan Jiuwen på Zhong-gatan i staden Shenyang. På Jiuwenskolan utbildas studenterna enligt gammal kinesisk tradition. (Foto: Epoch Times)

Den andra december 2006 öppnade den traditionella kinesiska privatskolan Jiuwen på Zhong-gatan i staden Shenyang. På Jiuwenskolan utbildas studenterna enligt gammal kinesisk tradition. (Foto: Epoch Times)