Traditionella hälsometoder återupplivas i Indien
Unga indier tränar yoga vid floden Ganges i soluppgången. (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)


Den indiska regeringen vill slå ett slag för landets gamla traditionella hälsometoder i ett försök att åter popularisera den medicinska kunskap som har nedärvts i århundraden.

För första gången sedan Indien blev självständigt för 67 år sedan utsåg regeringen i november en särskild minister för att främja traditionell medicin och hälsometoder.

På årets världskongress (den sjätte) om Ayurveda i New Delhi, sade Indiens premiärminister Narendra Modi, att indisk medicin och indiska hälsometoder är välkända över hela världen men i Indien är de bortglömda.

– Våra äldre förr i tiden i världen ansåg att hälsan var en aspekt av livet. Nu är hälsan separerad från livet, sade Modi.

Under Ayurveda-kongressen sponsrade regeringen gratis hälsokliniker för att allmänheten skulle upptäcka traditionella medicinska behandlingar.

Regeringen planerar att förbättra kvaliteten och regleringen av traditionell indisk medicin så den kan nå ut på den globala alternativmedicinska marknaden. På så sätt beräknar man att kunna sälja alternativmedicin för uppåt 100 miljarder dollar.

Medicinskt patent

För tio år sedan, bildade den indiska regeringen ett departement för de mest erkända traditionella medicinska systemen i Indien. Ayurveda, yoga och naturmedicin, unani, siddhamedicin och homeopati (AYUSH). Avdelningen fick i uppdrag att främja utbildning, forska och standardisera dessa system.

Strax efter certifierade regeringen över 230 000 traditionella behandlingar och gjorde dem till ”allmän egendom” för att hindra utländska läkemedelsföretag att patentera ingredienserna.

Detta beror på att regeringen genom åren spenderat miljoner på juridiska strider för att ta  bort patent från grundläggande ingredienser i traditionell indisk medicin som gurkmeja och aloe vera.

Det tog åtta år för 200 forskare att sammanställa databasen som nu ägs gemensamt av rådet för vetenskaplig och industriell forskning (CSIR) och hälsodepartementet.


En yogaterapeut talar med en patient på en gratisklinik som satts upp av den indiska regeringen under den sjätte ayurvediska kongressen i New Delhi den 8 november. (Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times)

En yogaterapeut talar med en patient på en gratisklinik som satts upp av den indiska regeringen under den sjätte ayurvediska kongressen i New Delhi den 8 november. (Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times)

Läkare i traditionell medicin

Indien har över en miljon ocertifierade läkare i traditionell medicin som har använt olika traditionella medicinska metoder i generationer. Fortfarande behandlar de patienter i regioner där modern sjukvård inte är så lättillgänglig.

Regeringen anser att dessa läkare och deras behandlingsmetoder är viktiga vårdgivare och i år har de tilldelats 174 miljoner dollar för att främja och standardisera behandlingarna.

Vid ett tal till FN:s generalförsamling i New York i september föreslog indiens premiärminister Modi att en internationell yogadag att ska införas den 21 juni. Själv tränar Modi yoga varje dag.

– Yoga ska inte bara vara en träningsform utan ett sätt att vara i kontakt med världen och naturen, sade han. 

Hittills har 50 länder gått med på att stödja förslaget som snart kommer att överlämnas till FN- sekretariatet, enligt en rapport från Times of India.

.