Traditionell kultur skrämmer den kinesiska regimen
Shen Yun Performing Arts fick stående ovationer på California Center for the Arts i San Diego den 23 januari 2012. (Foto: The Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts har just påbörjat säsongen 2012 med fulla hus och utsålda föreställningar i USA. Dess framgångar har dock följts av en del oönskade störningar. Med mål att väcka liv i Kinas 5 000 år gamla, andliga kultur, har Shen Yun blivit den kinesiska regimens måltavla.

Under de senaste 60 åren har det kinesiska kommunistpartiet påtvingat kineserna ateism. I årtionden har de genomfört kampanjer, såsom kulturrevolutionen, med avsikt att utrota varje spår av den traditionella kulturen, står att läsa på Shen Yuns hemsida.

Tjänstemän från det kinesiska konsulatet fortsätter med sina försök att förstöra för Shen Yun, som gör succé i hela världen. Den här gången är det en ledamot av kommunfullmäktige i Seattle som blivit kontaktade av den kinesiska generalkonsuln i San Fransisco, Gao Zhangshang. I ett brev daterat den 18 januari uppmanas ledamoten att inte stödja Shen Yun, inte se föreställningen och inte ge några intervjuer i media angående artistgruppen. Namnet på ledamoten har utelämnats på dennes begäran. (Se brevet nedan)


En inscannad kopia av brevet som den kinesiska generalkonsuln Gao Zhangshang skickade till en styrelseledamot i Seattle. Styrelseledamotens namn har strukits över. Märket på brevet gjordes av ledamotens kontorspersonal.

En inscannad kopia av brevet som den kinesiska generalkonsuln Gao Zhangshang skickade till en styrelseledamot i Seattle. Styrelseledamotens namn har strukits över. Märket på brevet gjordes av ledamotens kontorspersonal.

Agerandet från den kinesiska regimens representanter speglar en ”djupt rotad rädsla, paranoia och känsla av underlägsenhet”, sade Zhang Tianliang, professor vid George Mason University i en artikel i Epoch Times 2010.

”Vad regimen fruktar mest av allt är att Shen Yun, som har svept fram över hela Europa, den amerikanska kontinenten och Asien, till slut kommer att skingra de svekfulla dimmoln som kommuniststyret har spridit, och att partikulturens vulgaritet och fulhet ska komma i dagern.”

Alltsedan Shen Yun gav sina första uppträdanden 2006 har den kinesiska regimen försökt att störa gruppen. Leeshai Lemish, en av gruppens konferancierer, har sedan 2008 dokumenterat 46 fall av störningsförsök i 20 länder, i en blogg som han kallar ”Vem är rädd för Shen Yun?” Det rör sig om allt från sönderskurna bussdäck i Ottawa till hot om indragna lån som den kinesiska regimen [tidigare] lovat Moldaviens regering.

Lemish tror att den kinesiska regimens försök att hindra Shen Yuns framgångar kan bero på att showerna vanligtvis innehåller ett eller två nummer som iscensätter förföljelsen av Falun Gong i dagens moderna Kina.

”Kinesiska diplomater har deltagit i hemlig verksamhet i Nordamerika, Europa, Australien och, faktiskt, var de än återfinnes, i försök att sabotera vilken som helst aktivitet som exponerar förföljelse i Kina,” skriver Lemish.

Falun Dafa-föreningen i Seattle bjöd in Shen Yun till staden. Föreningens ordförande, filosofiedoktorn Zhiping Kolouch, håller med Lemish:

”Framträdandena berättar sanningen om vad som sker i Kina – att du inte tillåts följa din egen andliga väg. I detta ögonblick förlorar miljontals människor i Kina allt de äger, på grund av sin tro.”

Det är utanför Kinas gränser som Shen Yuns konstnärliga skapare har möjlighet att fritt ge uttryck för sig själva och sin urgamla kultur. Deras mod att säga ifrån är en integrerad del i Shen Yuns anda, säger gruppens hemsida.

Generalkonsulns brev inleder med att betona ”vänskap” och ”bilateralt samarbete” med Seattles styrelseledamot. Därefter klagar han på att det är Falun Gong som presenterar Shen Yuns show i Seattle, och sedan följer den kinesiska regimens propagandafraser som används till att attackera Falun Gong i och utanför Kina, sedan många år tillbaka.

Människorättsorganisationer har sedan länge avfärdat den kinesiska regimens antipropaganda. År 2000 skrev Human Rights Watch: ”Falun Gong-utövare är fridfulla, laglydiga medborgare, och det finns ingen ursäkt för de människorättsförbrytelser de fått utstå.”

Amnesty International skrev år 2000: ”Nedslaget är politiskt motiverat”.

Frivilligorganisationen United Nations International Education Development deklarerade inför FN:S människorättskommission i augusti 2001 att incidenten med självbränningarna på Himmelska fridens torg, som den kinesiska regimen använde för att hävda att Falun Gong var en ”ond sekt”, i själva verket var iscensatt av den kinesiska regimen själv.

Falun Gong, eller Falun Dafa, består av fem meditativa övningar och en morallära grundad på principerna sanningsenlighet, medkänsla och tolerans.

1999 tyckte Kinas dåvarande president Jiang Zemin att antalet utövare blev för stort, för många människor hade en tro som låg utanför KKP:s doktrin och kontroll. Enligt den kinesiska staten fanns det uppskattningsvis runt 100 miljoner Falun Gong-utövare i början av 1999. I juli samma år gav Jiang Zemin order om att ”utplåna” Falun Gong.

Kolouch sade att det kinesiska konsulatets tjänstemän hade skickat brev liknande det i Seattle till regeringstjänstemän i andra städer i USA, Kanada, Austalien och Nya Zeeland. Hon oroar sig inte för att brevet skulle skada varken Shen Yun eller Falun Gong.

”De försöker förstöra för oss, men i själva verket hjälper de oss med marknadsföring”, sade Kolouch.

Tidigare exempel stödjer hennes uttalande. Lemishs blogg belyser ett fall som inträffade nyligen, då tjänstemän från det kinesiska konsulatet försökte stänga ned ett framträdande i Busan i januari förra året. Det orsakade sådan mediestorm att biljetterna snabbt såldes.

Kolouch säger att biljetterna i Seattle säljer bra.

”Shen Yun har under de senaste veckorna slutsålt på åtskilliga framträdanden på Lincoln Center i New York, och även i Los Angeles och San Fransisco. Showen i Seattle kommer att gå mycket bra.”

”Amerikanerna inser att Shen Yun är någonting mycket vackert, som upplyfter människors själ och ger dem en bra utbildning i Kinas autentiska, traditionella kultur.”

Översatt från engelska