Traditionell kinesisk musik väcks på nytt
- Kraften från riktigt bra musik kan göra att man vill bli en bättre människa, och man börjar längta efter ett vackert, ljust och hälsosamt liv, säger sångpedagogen Han Suqiu.


I oktober håller New Tang Dynasty Television (NTDTV) en internationell kinesisk sångtävling. Sångpedagogen Han Suqiu, som ägnat nära ett halvt sekel åt musikundervisning, ser fram emot evenemanget och säger att tävlingen är en unik chans för kinesiska proffsmusiker runt om i världen att visa upp sina talanger.

– Tävlingen är inriktad på kinesisk musik och personer från hela världen mellan 18 och 55 år är välkomna att ställa upp, berättar Suqiu.

De flesta internationella sångtävlingar i dag fokuserar på västerländsk musik och NTDTV:s evenemang är den första kinesiska sångtävling som hållits på en internationell nivå. Tävlingen kommer att genomföras i New York och deltagarna får välja vilken som helst traditionell kinesisk eller klassisk sång för sitt framträdande.

I Kina är det inte längre så vanligt att folk ägnar sig åt den traditionella musiken. Suqiu berättar att när hon bodde i Kina mötte hon många äldre kollegor som sysslade med klassisk musik. De var emellertid inte så framgångsrika inom sina yrken, trots att de verkligen arbetade hårt för att bevara traditionen. På grund av bristen på intresse hos artisterna, men även hos publiken, krympte denna genre alltmer. För att kunna försörja sig har en del sångare gått över till populärmusik, och endast ett litet antal håller kvar vid arbetet med den klassiska kinesiska musiken.

ET: Vad är det som är så speciellt med den traditionella kinesiska sången?

– Det är så lätt att uppskatta den typen av musik. Alla människor har en ren, vänlig och uppriktig sida. När man hör en sång eller ett musikstycke som innehåller sanning, medkänsla och skönhet känner man sig väl till mods och man fylls av en känsla av tacksamhet. Även passionerad musik kan vara rationell och elegant. Kraften från riktigt bra musik kan göra att man vill bli en bättre människa, och man börjar längta efter ett vackert, ljust och hälsosamt liv.

Förr i tiden var folksånger mycket populära i Kina. För fem tusen år sedan skrev man sånger som handlade om vardagliga sysslor såsom fiske och jordbruk. En berömd folksång som man minns än idag kommer från den tid då Yu den Store levde. Det var den berömde poeten Li Bai från Tangdynastin som skrev sången vilken handlade om krig.

Även i det moderna Kina, framförallt under slutet av 1800-talet, skrevs många folksånger vilka karaktäriserades av stor variation på stilar från olika landområden. Med tiden har emellertid många av sångerna gått förlorade.

Suqiu har flera gånger suttit som domare i olika sångtävlingar. Enligt henne måste en artist äga många goda egenskaper för att kunna göra ett riktigt bra framträdande. Förutom att ha en bra röst anser hon att det är viktigt att personen har en hög moralisk karaktär och en bred livserfarenhet.

Suqiu säger att historien
bevittnat en gyllene era i vilken många stora sångare blomstrat. Även i dag finns många begåvade sångare bland kineser, men det fattas en systematisk och omfattande artistisk träning. Därför önskar hon att kinesiska artister ska kunna arbeta tillsammans för att skapa ytterligare en gyllene sångera. Hon tror att en sådan är nära förestående.

Översatt och bearbetad från engelska