Traditionell kinesisk medicin: Fem sätt att ge hjärtat näring
I kinesisk medicin är hjärtat ditt "Shen" som omfattar ditt sinne, minne, medvetande och ande. (Foto: Shutterstock)


Vi har länge vetat att hjärtat förknippas med alla typer av känslor. Du kan ha ett brustet hjärta, känna något av hela ditt hjärta, eller tacka någon från djupet av ditt hjärta. Du kan vara hjärtsjuk, ha någon som slår an en hjärtsträng hos dig, och skicka ett kort till din älskling på Alla hjärtans dag.

Intressant inom kinesisk medicin är att ditt hjärta är hemmet för ditt ´Shen`. Det omfattar sinnet, minnet, medvetandet och anden. Medan alla dessa är aktiviteter som tillskrivs hjärnan, inom västerländsk medicin, har vi en benägenhet att intuitivt veta att hjärtat är ett organ för känsla och andlighet.

Inom kinesisk medicin förknippas alla dina organ med en känsla, och det är ingen överraskning att glädje är hjärtats känsla. Glädje kan emellertid vara ett tveeggat svärd, för mycket glädje kan leda till mani. Eftersom ditt hjärta dessutom är hemvisten för medvetandet, har det ett visst samband till de flesta emotionella störningar, såsom ångest och sömnlöshet.

När du tappar kontakt med verkligheten till den grad av du drabbas av psykisk sjukdom, är ditt hjärta alltid inblandat. Fysisk sjukdom som förknippas med hjärtat omfattar hjärtklappning, sömnlöshet, livliga drömmar, bröstsmärtor, tandköttsproblem, och i vissa fall känslan av att känna sig varm.


Det är svårt att vara glad när du oroar dig om näringsinnehållet i varje munsbit du stoppar i munnen, så lägg lite kärlek på det du äter. (Foto: Shutterstock)

Det är svårt att vara glad när du oroar dig om näringsinnehållet i varje munsbit du stoppar i munnen, så lägg lite kärlek på det du äter. (Foto: Shutterstock)

Hur ger du hjärtat näring? Här är några enkla saker du kan göra:

Knyt an

Ett enkelt sätt att vårda hjärtat är att knyta an. I det här fallet innebär det att du knyter an till en känsla av meningsfullhet, genom aktiviteter såsom att skriva dagbok och självreflektion, ha kontakt med andra genom sociala samspel och knyta an till det gudomliga genom bön och meditation – som alla ger näring till ditt hjärta.

Ät och ge hjärtat näring

Dina attityder om mat speglar hur du ser på livet. Tänk på detta; du lägger ner tid på att undvika ”dåliga” livsmedel och räknar ut hur många gram fett du får i dig, eller så lagar du mat med kärlek, och kanske äter (mestadels) hälsosam mat som smakar bra, och bjuder in nära och kära att dela en måltid? Det är svårt att vara glad när du oroar dig för näringsinnehållet i varje munsbit du stoppar in i munnen, så lägg ner lite kärlek på det du äter.

Var tacksam

Samtidigt som tacksamhet är en fin egenskap, har forskningen visat på positiva effekter av tacksamhet, såsom ökad mental vakenhet, bättre fysisk hälsa, en ökad känsla av välbefinnande och optimism. Dessutom kan en känsla av tacksamhet minska känslor av avund, materialism och självcentrering. Så medan du räknar dina välsignelser blir du samtidigt en gladare person (och trevligare!), Det är faktiskt bra för dig också!


Hitta de saker i livet som du tycker om att göra; dessa människor, platser och aktiviteter som skänker dig sann glädje, lägg sedan tid på dem eller gör dem. (Foto: Lekand Francisco, CC BY 2.0)

Hitta de saker i livet som du tycker om att göra; dessa människor, platser och aktiviteter som skänker dig sann glädje, lägg sedan tid på dem eller gör dem. (Foto: Lekand Francisco, CC BY 2.0)

Gå ut

Tillbringa tid utomhus är ett sätt att komma i kontakt med den fantastiska naturen runt omkring dig. Forskare i Japan har kommit fram till att utomhusvistelse ger en rad hälsofördelar såsom minskade stresshormoner, lägre blodtryck och bättre immunförsvar. Promenader i skogen är sköna, lugna och … hm naturliga. Du kommer närmare ditt sanna jag och det gudomliga – och det ger ditt hjärta näring.

Kultivera glädje

Ditt hjärta handlar om glädje. Hitta de saker i livet som du tycker om att göra; de människor, platser och aktiviteter som skänker dig sann glädje, lägg sedan tid på dem. När du är glad, mår ditt hjärta bra.

Artikel publicerades ursprungligen hos  acupuncturetwincities.com

Bästa sommarmaten enligt kinesisk medicin

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri