Traditionell kinesisk medicin: Bra att veta om alkohol
Enligt kinesisk medicin är alkohol till sin natur inte helt negativ, om man dricker med måtta. (Remy Gabalda/AFP/GettyImages)


Många av oss har blandade känslor vad gäller alkohol. Är det bra eller dåligt? Lite kan vara bra, eller hur? Ska jag sluta dricka helt och hållet? Är det bra att dricka rött vin, då det innehåller antioxidanter? Hur ser man på alkohol inom kinesisk medicin?

Traditionell kinesisk medicin anser att alkohol gör kroppen fuktig och varm.

Vad innebär för mycket fukt i kroppen inom kinesisk medicin? Fukt gör dig oförmögen att metabolisera mat och dryck på ett bra sätt. Om kroppen blir fuktig lagras fickor av vatten, eller fukt, som manifesterar sig som exempelvis överflödigt fett, ödem, eller fotsvamp.

Alkohol anses ha värmande egenskaper. Det innebär att det energimässiga resultatet av att dricka alkohol är ökad värme, som i sin tur kan göra dig rastlös, irriterad, uttorkad och för varm.

Emellertid är alkohol till sin natur inte helt negativ, om den intas med måtta.


Öl har en kylande energi. (Foto: AdamBerry/Getty Images)

Öl har en kylande energi. (Foto: AdamBerry/Getty Images)

Öl

Låt oss börja med öl. Öl har en kylande energi. Smaken anses som bitter och söt, och öl har potential att bli mycket fuktgivande. Men, ju bittrare ölen är, desto mindre fuktgivande är den.

Oavsett hur ljust eller mörkt ölet är kan för stora mängder överbelasta mjälte och njurar med tillhörande energisystem. Det här stör både matsmältningen och vattenmetabolismen, och ger dig problem med fukt.

Om du dricker riktigt mörkt öl kan det ta lite längre tid för fuktens negativa effekter att utvecklas. Den här fukten kan över tid förvandlas till värme i kroppen, trots ölets i sig kylande natur.

Det finns dock goda nyheter för öldrickare. Bittert, mörkt öl anses faktiskt vara lite närande för kroppen, men öl bör för den skull ändå inte betraktas som näring.

Eftersom öl anses kylande anses bästa tiden för öldrickande vara under sommaren och i varma klimat.


Vin anses vara energiskt sett varm, och rött vin är mer värmande än vitt. (Foto: David Paul Morris/Getty Images)

Vin är energimässigt sett varmt. Rött vin är mer värmande än vitt. (Foto: David Paul Morris/Getty Images)

Vin

Vin anses ha värmande energi, och rött vin är mer värmande än vitt. Vin, liksom alla alkoholhaltiga drycker, stimulerar rörligheten hos qi (livsenergi). Vinets ljusa karaktär kan bidra till att stimulera matsmältningen efter en tung eller riklig måltid.

Rödvin är känt för att innehålla resveratrol, en kraftfull antioxidant. Men för att få i dig tillräckliga mängder för en hälsoeffekt, skulle du behöva dricka enorma mängder vin. Många personer som önskar större mängder resveratrol tar därför till kosttillskott för att påverka sin hälsa.

Inom kinesisk örtmedicin bereds vissa örter och blandningar med vin för att tillföra vinets värmande egenskap, eller de söta, sura och/eller bittra egenskaperna, till mixturen.


Starksprit ger hetta och fukt och för mycket kan snabbt förgifta din kropp. (Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Starksprit ger hetta och fukt, och för mycket kan snabbt förgifta din kropp. (Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Starksprit

Starkprit som gin, vodka, whisky och tequila skiljer sig från öl och vin. Dessa drycker främjar stagnation, och har en mycket spridande och skingrande energi (stagnation kan liknas vid att din energiska motor stannar upp).

Det innebär att sprit energimässigt sett ger hetta och fukt, och för mycket av det goda kan snabbt förgifta kroppen. Inom kinesisk medicin anser man att överkonsumtion av starksprit överanstränger levern och skapar mycket hetta.

All alkohol har generellt en rörlig, spridande och skingrande karaktär. Det är den som får dig att slappna av, som ger dig en känsla av välbehag och som skingrar stressen från en jobbig dag.

Men enligt kinesisk medicin, och som med allt annat i livet, kan för mycket av någonting vara förödande.

Artikeln publicerades ursprungligen på acupuncturetwincities.com

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker

GRANSKNING: Dödens sjukhus