Traditionell kinesisk kultur imponerar på familjen Hoffsten
Familjen Hoffsten från Linköping tyckte om de kraftfulla trummorna. (Foto: jan Jekielek/Epoch Times)


Lars och Joanne Hoffsten är båda konstnärer och Lars är även musiker. Musiken, rörelserna och färgerna i Shen Yuns Chinese Spectacular på Konsert & Kongress i Linköping på torsdagen är något som tilltalar dem, såväl som deras döttrar.

Familjen Hoffsten består av pappa Lars, mamma Joanne och systrarna Alice 12 år, och Johanna 14 år. De bor i Linköping. Joanne är född i Buffalo New York och hon och Lars träffades på konstakademin i Warszawa, Polen.

Familjemedlemmarna hade alla sina favoriter:

– Jag tyckte mycket om rörelserna, färgerna och synkroniseringen och även musiken. Det var något särskilt med flickornas rörelser, hur de rör sig på scen med dessa små steg. Det var ungefär som att de flöt omkring. Det var så graciöst och mycket vackert.

– Det är lite poesi, filmer i bakgrunden, lite traditionellt och lite nästan som opera; en intressant blandning. Jag gillar vattnet [vattennymferna]. Det påminde mig lite om den polska dansensemblen Mazowsze, säger Joanne.

– Jag tycker också om vattennymferna, det numret var mycket fint, berättar Johanna.

– Jag tycker om färgerna, jag tycker att allt är fint, säger Alice.

Trummorna fascinerar hela familjen Hoffsten.

– Jag tror att de ville framföra ett budskap, att de använder trummor för att bli av med det onda. Jag kunde se att de ville att trummorna ska ta bort ondskan som finns i Kina idag, säger Joanne.

– Jag tror på trummorna som ett mycket kraftfullt instrument, säger Lars.

– Trummorna på slutet såg ut som gamla trummor, jag fick intrycket att det var just sådana som kejsaren hade. När man tänker på färgerna i de traditionella kinesiska dräkterna är de så färggranna och lekfulla, och de är inte rädda för att blanda färger. Det är nästan som i en dröm, säger Joanne.

Lars är bror till Louise Hoffsten, en av våra kända svenska blues- och rocksångerskor. Louise och Lars far spelade jazztrumpet. Lars spelar trummor, rockmusik, blues och folkmusik.

– Melodistrukturen är annorlunda här och jag gillar det. Det är ett annorlunda uttryck och mycket skönt att höra.

Lars har fallit för instrumenten med det typiska kinesiska soundet.

– Jag är förälskad i erhun! (Det tvåsträngade stråkinstrumentet).

Under kvällen är det ett värdpar som presenterar de olika numren och beskriver bakgrunden till de olika myterna och legenderna som berättas genom sång och dans.

– Jag gillar att hon är svensktalande kines och att han är en västerlänning som talar kinesiska! Sedan gillar jag hennes klänningar, säger Joanne.

– Hon var väldigt påläst och kändes som en naturlig del av showen, säger Lars.

Lars skulle gärna titta på showen igen.

– Det är så mycket som händer, ibland är det svårt att ta in alla nyanser och detaljer så jag kan mycket väl tänka mig att se den igen.