Toyota mot rekordvinst
Takuo Sasaki, Toyota Motors, på en presskonferens i Tokyo den 2 augusti, tillkännager resultatet för företagets första kvartal. Vinsten nästan fördubblades. Under året ska de tillverka över 10 miljon bilar i sina fabriker jorden runt. (Foto: Toshifumi Kitamura / AFP)


Den japanska billtillverkaren Toyota gläder sig över antalet sålda bilar utomlands. Företaget går mot rekordresultat, men det finns ett orosmoment.

I dagsläget har Toyota tillgång till hela EU-marknaden, men om britterna går ur EU drabbas flera japanska exportbolag som satsat på Storbritannien.

I Storbritannien har en färsk opinionsundersökning visat att bara 31 procent av de tillfrågade vill vara kvar i EU. Britterna tycker att EU har fått för mycket makt och de vill ta tillbaka kontrollen över sina egna affärer, uppger Nils Horner i Borås Tidning.

Premiärminister David Cameron har utlyst en folkomröstning till år 2017.

Den japanska regeringen har officiellt bett britterna att stanna kvar i EU. Toyota har investerat gigantiska belopp i Storbritannien eftersom de såg landet som sin bas för att exportera bilar till hela EU-marknaden. 

Idag gläder sig den japanska exportindustrin emellertid åt att den japanska yenen har minskat i värde eftersom det gynnar deras export.

Toyota fördubblade nästan sin vinst under andra kvartalet i år, vilket motsvarar 37 miljarder kronor.

Biltillverkaren har skrivit upp prognosen för innevarande räkenskapsår och räknar med rekordvinst, ungefär 130 miljarder svenska kronor.