Tortyrläger bara minuter från OS-arenor
Arbetsläger där vakterna torterar fångarna ligger bara några minuter bort från den olympiska stadion "fågelboet" enligt ögonvittnen. (Foto: AFP/Getty Images)


En rapport innehållande kartor, information och vägbeskrivningar till kinesiska arbetsläger har gjorts tillgänglig för journalister och turister som besöker peking för att närvara under OS.

The Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong (CIPFG), en internationell opinionsbildande grupp, har sammanställt rapporten, vilken listar arbetsläger bara några kilometer bort från sju stora olympiska arenor i Kina – Beijing, Beijing Tuanhe, Qingdao, Shanghai, Tianjin, Qinhuangdao och Shenyang.

Rapporten som heter ”Torture Outside the Olympic Village” (”Tortyr utanför den olympiska byn”): A Guide to China’s Labour Camps” (”Guide till Kinas arbetsläger”). Rapporten inkluderar telefonnummer till arbetslägren och till de lokala ”övervakningsofficerarna” samt detaljerade förstahandsberättelser från före detta fångar.

Phil Glendinning, chef
för Edmund Rice-centret och talesman för CIPFG i Australien säger att rapporten är ”livsviktig läsning” för alla som ska åka till Kina, framför allt för journalister.

– Alla journalister som åker till Kina behöver tillgång till hela bilden, annars kommer de att åka dit med bara halva sanningen, sade han till Epoch Times.

De som läser rapporten kommer att bli ”chockerade och äcklade” när de inser vad som försiggår i de olympiska arenornas närhet, sade han och tillade att det är viktigt att inse att OS hade valts ut med tanke på att det skulle förbättra förhållandena för det kinesiska folket.

– Resten av världen kan inte sitta vid samma bord om de inte är beredda att hjälpa det kinesiska folket och berätta sanningen för dem.

Förhållandena i lägren, vilka produkter som tillverkas genom tvångsarbete och ett antal guidade visningar har dokumenterats i rapporten, mycket av innehållet baseras på förstahandsuppgifter.

Det är dock de beskrivningar av tortyr som människor utsätts för som är det mest skrämmande, och som bekräftar Amnesty Internationals uttalanden om fortlöpande rapporter om ”tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling som äger rum vid så kallade ‘omskolning genom arbete’-läger”.

”Jag elchockades med sex elektriska
batonger av fem poliser medan jag var fastbunden vid en brits”, säger Zhao Ming, som hölls fången vid Tuanhe från juli 2000 till mars 2002 och nu är post graduate-student vid Trinity College i Dublin. Beijing Tuanhe ligger ungefär fem mil från själva Peking.

Chen Ying, en kvinnlig Falun Gong-utövare som också satt fängslad i Tuanhe berättade: ”Jag satt inlåst med över ett dussin andra Falun Gong-utövare i en cell på ungefär 12 kvadratmeter. Vi gjorde allt i samma cell, arbetade, åt, drack och gick på toaletten.”

Falun Gong-utövaren Jennifer Zeng, som hölls fängslad på Beijing Municipal Womens RTL Camp (tidigare Xin’an Women’s Labour Camp) – bara drygt tre mil från Pekings flygplats och inte långt från den nationella arenan som kallas ”fågelboet” – beskriver lite av vad hon varit med om.

”Jag tvingades stå orörlig med
huvudet nedsänkt och titta på mina fötter i 16 timmar om dagen och gång på gång högt läsa upp arbetslägrets förnedrande regler”, sade hon. Jennifer Zeng bor numera i Australien och har skrivit en bok om vad hon varit med om, ”Witnessing History: One Chinese hi hi
Woman’s Fight for Freedom” (”Vittnesmål för framtiden: En kinesisk kvinnas kamp för frihet”).

I rapporten finns även biografier över de som avgett vittnesmålen samt hur man får tag i dem för intervjuer.

Fastän man i rapporten även konstaterar att ”omskolning genom arbete”-lägren också innehåller drogmissbrukare, politiska dissidenter och petitionärer, så är det Falun Gong-utövarnas situation CIPFG främst fokuserar på.

Man citerar det amerikanska statsdepartementets rapport om mänskliga rättigheter i Kina från 2007, där det konstateras att ”enligt vissa utländska observatörer utgör Falun Gong-utövare uppskattningsvis häften av de 250 000 registrerade internerna” i Kinas väldiga arbetslägersystem.

FNs specielle rapportör om tortyr, Manfred Nowak, som besökte Beijing Women’s Camp år 2005 citeras också. I hans FN-rapport om tortyr från 2006 uppskattar han andelen Falun Gong-utövare bland de som säger sig ha utsatts för tortyr i Kina till 66%.

Den nordamerikanske ordföranden för CIPFG, Clive Ansley, som är specialist på kinesisk lag och numera Kinabevakare för Lawyer’s Rights Watch i Kanada sade att CIPFG-rapporten hade framkommit efter upprepade försök från CIPFG-medlemmars sida att undersöka rapporterna om ekonomiskt motiverad organstöld från Falun Gong-utövare i Kina.

”Sedan de första anklagelserna
om fruktansvärda tortyrmetoder och dödsfall av gripna framkom 1999 till de mer nyligen framkomna bevisen på organstölder från samvetsfångar har CIPFG-medlemmar ansökt om tillstånd att resa till Kina och undersöka uppgifterna om övergrepp”, skriver han i rapportens förord.

”Men vid samtliga tillfällen har dessa ansökningar avslagits. Och detta är en del av varför denna guide är så viktig: Den förser journalister som reser till Kina med information så att de kan ta detta sällsynta tillfälle i akt att själva undersöka saken.”

Ansley skriver att fastän chanserna att reportrarna ska få tillträde till de uppräknade platserna är små så är det viktigt att reportrarna informeras och att man ”ger en röst åt oskyldiga Falun Gong-utövare och andra försvarare för medborgerliga rättigheter som torteras och dödas bara några kilometer från platserna där idrottsmännen firar sina segrar.”

”Att ge dem en röst
är inte bara vår plikt som ansvarskännande världsmedborgare, det är också att leva upp till den olympiska andan”, skriver han.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/australia/torture-labor-camp-olympic-site-2178.html