Tortyrläger bara en mil från olympiska stadion
Fredagens kvartfinal mot Tyskland spelades bara en mil från ett arbetsläger där det rapporterats många fall av tortyr. (Foto: AFP)


Den olympiska fotbollsstadion i Shenyang, där fredagens kvarstfinal mellan Sverige och Tyskland spelades, ligger bara cirka en mil ifrån arbetslägret Masanjia. Det framgår av den sammanställning av läger för ”omskolning genom arbete” som Koalitionen för undersökande av förföljelsen av Falun Gong nyligen presenterade.

I Masanjialägret hålls både kvinnor och män fångna och det har de senaste åren kommit otaliga rapporter om framför allt utövare av meditationsmetoden som utsatts för misshandel, tortyr, våldtäkt och tvångsarbete.

Ett uppmärksammat fall gäller kvinnan Gao Rongrong som 2005 torterades svårt med elektriska batonger och senare dog av skadorna.

Redan 2001 meddelades att 18 kvinnliga fångar klätts av nakna och kastats in i manliga fångars celler, där de utsattes för våldtäkt och andra sexuella övergrepp.

En månad efter att rapporten kom bjöds journalister in för att inspektera Masanjialägret. De möttes då av nymålade väggar och fångar med namnskyltar på både kinesiska och engelska.

På kinesiska ambassaders webbsidor presenterades därefter nyheter där leende fångar tog emot journalisterna och berättade hur bra de hade det i Masanjia.

Ett annat av lägren på listan heter Qinhuandaos fångläger n:r 1 och ligger bara några minuters bilväg från Qinhuangdaos olympiska stadio, där Kina besegrade Japan i kvartsfinalen.

Därifrån har rapporterats ett flitigt användande av tortyrmetoden tigerbänken på Falun Gong-utövare. Tigerbänken är en liten bänk av metall, cirka 20 centimeter hög, på vilken fången tvingas sitta länge i en plågsam ställning. En fånge sade att han tvingades sitta på tigerbänken dagligen under den månad han var i lägret.

Människorättsförespråkare anser att förekomsten av arbetsläger, där det används allvarlig tortyr, så nära OS-anläggningarna visar på den dubbelmoral som råder i Kina.

”När du kommer till de olympiska spelen i Peking får du ser skyskrapor, breda gator, moderna stadions och entusiastiska människor”, skriver de kinesiska människorättskämparna Teng Bao och Hu Jian i ett öppet brev, och fortsätter:

”Du får se sanningen, men inte hela sanningen … Du kanske inte får veta att blommorna, leendena, harmonin och rikedomen bygger på sorg, tårar, fängslande, tortyr och blod.”


Masanjialägret.

Masanjialägret.


Tigerbänken.

Tigerbänken.