Tortyrläger avslöjat vid Zimbabwes diamantgruvor


Ett tortyrläger som har anknytning till diamantgruvorna i Marange, Zimbabwe, upptäcktes och avslöjades i en dokumentär som BBC visade på måndagen.

Dokumentären ”Panorama” rapporterade att den zimbabwiska armén övervakar det olagliga lägret och torterar tvångsarbetande fångar och civila.

”Ibland torteras gruvarbetarna så mycket att de inte kan gå på grund av misshandeln”, berättade en person för BBC. Han har varit offer för misshandeln men har nu släppts från lägret och vill vara anonym.

Den tidigare fången sade att vakterna slog dem tre gånger per dag med 40 rapp åt gången.

Enligt dokumentären
släpptes hundar lösa för att bita fångarna och kvinnliga fångar utsattes regelbundet för sexuella övergrepp och våldtäkt.

”Även om någon dör där vill soldaterna inte avslöja det eftersom de inte vill att det ska bli känt”, sade en officer i Zimbabwes armé, som valde att vara anonym, till BBC.

Ett vittne beskrev hur han låstes in vid gruvan 2008 och fångades in igen två år senare.

”Ingenting hade förändrats mellan 2008 och 2010. Många människor blev fortfarande slagna eller bitna av hundar,” sade han.

På måndagen sade Storbritanniens Afrikaminister Henry Bellingham att Storbritannien får legitima diamanter som uppfyller standarden för den internationellt godkända Kimberlyprocessen.

”Vi fördömer alla utomrättsliga avrättningar och uppmanar myndigheterna i Zimbabwe att öppet utreda både de fruktansvärda händelserna 2008 och de oroväckande anklagelserna”, sade han i ett uttalande med hänvisning till BBC-dokumentären.

Översatt från engelska