Torrt väder orsakar skogsbränder i Hunanprovinsen
Mer än 1500 skogsbränder har inträffat i 89 län och städer i Hunanprovinsen sen 6 februari. (Foto: Robert Saiget/AFP/Getty Images)


Svåra snöstormar i Kina har lett till extremt torrt väder, vilket orsakat stor förekomst av skogsbränder. Situationen är extra allvarlig i Hunanprovinsen i centrala Kina. Fram till den 3 mars har skogsbränder krävt 22 dödsoffer och ytterligare 13 har skadats.

Provinsens högkvarter för skogsbrandskontroll sade att mer än 1 500 skogsbränder inträffat i ca 89 län och städer i Hunanprovisen, och att mer än 10 000 hektar skog bränts. Detta är dubbelt så mycket som de skador som skogsbränder orsakade förra året.

Bränderna den 1 och 2 mars var särskilt allvarliga. Mer än 300 bränder inträffade per dag, däribland flera större bränder som ledde till skador och dödsoffer. Enligt nationella högkvarteret för skogsbrandsbekämpning har områden som drabbats av allvarliga snöstormar, såsom nordöstra Kina, Inre Mongoliet och de sydliga provinserna de högsta nivåerna av brandfara sen kommunistregimen kom till makten i Kina.

Enligt Kinas statskontrollerade media har snöstormen för en månad sen lett till att stora områden med brutna grenar och bambu, och de frusna buskarna och gräset är extremt torrt. Således har mängden eldfängt material på marken ökat med mellan två och tio gånger över det vanliga vilket är långt över säkerhetsgränsen för allvarliga skogsbränder.

Dessutom har snöstormarna allvarligt skadad de grundläggande faciliteterna för att förhindra bränder, såsom eldvakttorn, övervaknings- och varningssystem, vägar och kommunikationer. I vissa områden har så mycket som hälften av dessa faciliteter skadats, vilket allvarligt försämrar möjligheterna att förebygga och släcka bränder.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-6/67114.html