Torra vindar sprider bränderna
En brandman försöker släcka ett brinnande hus i Rancho Bernardo, Kalifornia. (Foton: Alex Li/The Epoch Times)


Över 170 000 tunnland har bränts och en mängd evakueringscenter har satts upp efter att eldsvådorna bröt ut i Kalifornien i början på veckan. Den massiva insatsen att försöka bekämpa minst 16 eldar har inneburit en insats från 6 000 brandmän, tusentals lastbilar, flygplan och helikoptrar. Fyra personer uppges ha dött på grund av eldsvådorna och flera har skadats.

– Bara i San Diego har över 300 000 människor evakuerats, sade guvernör Schwarzenegger. Han uppmanade allmänheten att ta särskild hand om barn och människor med medicinska behov.

I år har väderrapporterna i över en vecka varnat för att de värsta Santa Anas-vindarna på länge kan vara på väg. I söndags kom blåsten och vid tidig eftermiddag var gatorna i San Clemente fulla av utspridda palmblad och torra löv. Folk som vaknade innan soluppgången upptäckte en himmel som såg mulen ut, men då solen kom insåg man att det inte var regnmoln utan dammoln som färgade himlen brun.

I Los Angeles, Orange och San Diego utlöstes bränder då vindarna sugit åt sig all fukt från den redan torra växtligheten. En gnista från en nedvält elledning eller ett fordon satte eld på fnösket som sedan blåstes upp till flammor, rapporterar de lokala medierna. I Irvine startade tre eldsvådor på samma gång vilket väckte misstankarna om mordbrand.

George Stamm som bor i San Diego säger att hans familj fick åka och bo hos vänner som lever närmare havet. Andra har begett sig till räddningstjänstens uppsatta skydd eller lämnat området helt.

I Los Angeles-området har eldsvådan svept genom Malibu och satt eld på två historiska byggnader, slottet och en kyrka. Till och med i bergsområden där det torde finnas fukt från sjöar och gröna träd har eldarna härjat utom kontroll. Många hem har förlorats vid Lake Arrowhead och Big Bear.

Eldarna har bekämpats framförallt med brandslangar och personal på marken, eftersom de vattensläppande flygplanen haft svårigheter att gå in i blåsten och röken. Helikoptrar har kunnat flyga in vid vissa tillfällen och släppa ned vatten för att kyla av heta platser och därmed hindra elden från att spridas.

Motorvägarna har varit tilltäppta men evakueringarna har trots det gått smidigt. Trots den illavarslande känslan i luften har folk varit anmärkningsvärt lugna.

Översatt från engelska

Bearbetat av Epoch Times Sverige


Resterna av ett hem.

Resterna av ett hem.


Brandmän planerar tillvägagångssättet för att släcka ett brinnande hus i Rancho Bernardo, Kalifornia.

Brandmän planerar tillvägagångssättet för att släcka ett brinnande hus i Rancho Bernardo, Kalifornia.