Tornado utraderade samhälle i USA


En tornado har utraderat det mesta av ett litet samhälle i en jordbruksbygd i sydvästra Kansas. Nio människor dödades och ett 60-tal skadades av ovädret, uppgav räddningspersonal på lördagen.

Tornadon nådde Greensburg med omkring 1 800 invånare på fredagskvällen. Byggnader slogs sönder, fordon vräktes omkull och kommunikation slogs ut. Tv-bilder visade ruiner i hela samhället. Invånare sade i tv att det tog omkring 20 minuter efter det att larmet gick innan de mäktiga vindarna tog samhället i sitt grepp.

Sjukhuset och skolorna i Greensburg förstördes. Vattentornet intill samhällets främsta sevärdhet – världens djupaste handgrävda brunn – skadades.

Räddningsverket i delstaten uteslöt inte att fler döda kan påträffas.

Röda korset inrättade en mottagning på en skola en och halv mil utanför Greensburg. I närliggande städer fanns andra mottagningscentra.

-Det är mycket chock och oro. Det finns en massa oro för familjemedlemmar de inte kan hitta, sade Röda kors-volontären Ralph Rojas.

Rojas serverade Greensburgborna en macka till lunch. Till barnen delade han ut gosedjur och de äldsta fick syrgas och mediciner.

Tornadon var massiv med vindhastigheter på över 70 meter per sekund, sade Michael Lacy vid nationella vädertjänsten i Dodge City.

Åtskilliga åskväder fortsatte att röra sig mot amerikanska mellanvästern.

Den amerikanska tornadosäsongen har sin kulmen från mars till början av juni. Ungefär 70 människor per år dödas av ovädren. Det mest omfattande ovädret inträffade 1974 med 148 tornador i 13 delstater.