Torka i Kina tvingar människor att dricka vatten med parasiter i
En bonde går på ett uttorkat fält i byn Sanjiao, 26 augusti 2006, i Qijiang-länet i Kina. 400 000 invånare i Zhangjiajiekommunen i provinsen Hunan har drabbats av den värsta torkan på 40 år och lider brist på vatten. (Foto: China Photos/Getty Images)


Allvarlig torka har drabbat flera regioner i Kina. Vattenreservoarer och floder i dessa områden har mer eller mindre torkat ut. Befolkningens tillgång till vatten och mat minskar.

400 000 människor i Zhangjiajie i Hunanprovinsen har drabbats av den värsta torkan på 40 år, och har vattenbrist. Invånare i byn Nandang i Nanjingkommunen har varit utan rent vatten i två månader och tvingas dricka vatten med parasiter i.

Enligt Xiaoxiang Morning är vädret i Zhangjiajie i Hunanprovinsen fortsatt hett, och genomsnittsnederbörden har minskat med 93 mm, vilket är 170 mm mindre än samma tid förra året. 91 byar i kommunen, 1,16 miljoner tunnland, 400 000 invånare och 120 000 boskapsdjur lider av det extrema vädret.

För närvarande har flera stora och mellanstora vattenreservoarer i staden Zhangjiajie nått sina lägsta nivåer. Yongding, ett distrikt inom Zhangjiajies kommun, har 87 vattenreservoarer varav 33 har nått sin lägsta lagringsnivå och de övriga är nere på mindre än 20 procent. Sedan mitten av juli har över 4 000 invånare i en del av Yongding saknat rinnande vatten och tvingats köpa vatten från en liten brunn i en annan by. Vatten från den brunnen kostar 20 yuan per kubikmeter, vilket är 200 gånger dyrare än kranvatten.

Över 3 000 bybor nära staden Nanjing i östra Kina har varit utan dricksvatten i mer än två månader. De har tvingats dricka vatten från floden Shuiyang som passerar byn. Flodvattnet i Shuiyang är fullt av sniglar som bär på larverna till den parasitiska plattmask som orsakar bilharzia, eller snäckfeber.

Patienter som utvecklar sjukdomar kan drabbas av förlamningar och ryggmärgsinflammationer. Människor som smittas flera gånger kan med tiden utveckla skador på lever, tarmar, lungor och urinblåsa. Det provinsiella institutet för parasitsjukdomar i Jiangsu har förbjudit användandet av vatten från floden, men bybor säger att det är bättre att dricka förorenat vatten än dö av törst.

Byäldsten, herr Sun, berättade för en reporter från Xiandai Express att byn har över 3 000 invånare. Varje bybo hade betalat 700 yuan för flera år sedan för att få rinnande vatten i hemmen, men vattentillgången har aldrig varit tillräcklig. Sedan sommaren har det nästan inte kommit något vatten alls ur kranarna.

Byborna vet att de riskerar sjukdomar som snäckfeber om de dricker vattnet, men de måste ta risken, eftersom det inte finns något kranvatten. Vattnet nära flodbanken är stillastående och fullt av flugor och myggor. Trots detta, säger byns ledning, går byborna upp klockan fem på morgonen för att hämta vatten där. De måste göra två eller tre rundor per dag. Man kan rentav se människor köa längs flodstränderna för att komma åt vattnet. ”Sjukdomar kan botas, men ingan kan överleva utan vatten. Det är bättre att bli sjuk än att dö av törst”, sade en bybo.

http://www.theepochtimes.com/news/6-8-28/45330.html