Tony Blair avgår i juni
(Foto: AFP / Stefan Rousseau)


Tony Blair gav i dag besked att han avgår som Labourledare och premiärminister i Storbritannien den 27 juni. I ett tal sade han även att Storbritannien måste hålla ut i Irak. Blair väntas efterträdas av finansminister Gordon Brown.

Blair kom till sin egen valkrets i Segdefield vid lunchtid för att hålla tal. Han hälsades av många anhängare, men också några som tog tillfället akt att protestera mot Irakkriget.

-Det finns bara en regering efter 1945 som kan säga att jobben har blivit fler, sysselsättningen är högre och brottsligheten är lägre, sade Blair som tillade att han inte trodde att en fredsuppgörelse i Nordirland varit möjlig utan det brittiska maktskiftet 1997.

Tony Blair sade att Storbritannien måste hålla ut i Irak och att det är terroristerna som vinner om ”vi ger upp nu”.

Han återkom flera gånger till att de beslut han tagit, oavsett ärende, har varit utifrån att han bedömt att de var rätt.

-Jag har gjort vad jag har trott varit rätt för vårt land, sade Blair som hade lite svårt att få rösten att bära mot slutet av sitt korta avskedstal.

Blair avgår inte på stående fot. Dagens förmodade besked blir startskottet för en urvalsprocess i partiet, vars segrare, av allt att döma Brown, utses till partiledare och ny premiärminister vid halvårsskiftet.

I historieböckerna och i mångas ögon kommer Blair främst kommas ihåg för sin entusiasm över Irakkriget, och sin orubbliga och kritiserade lojalitet mot USA:s president George W Bush. De senaste åren har många skämttecknare ritat Blair som Bushs knähund.

Men Tony Blair har också många beundrare, bland andra Fredrik Reinfeldt.

-Tony Blair visade att verklig förnyelse när man har problem handlar om att börja hos sig själv, genom att våga kritisera invanda sanningar i sitt eget parti, säger statsministern.

Reinfeldt radar upp Blairs styrkor: han hade kraften att förändra sitt eget parti, förstod vikten av att ha en ekonomisk politik som gjorde att fler fick jobb, han är en stor folktalare, stark ledare och förstår att fånga frågorna när de rör sig genom luften.

Det spekuleras nu friskt om vad Blair kommer att göra när han avgått. Kanske ta över chefskapet för Världsbanken efter Paul Wolfowitz? Eller rentav bli Bushs särskilda sändebud i Mellanöstern? I går skrev The Times att Blair vill grunda en stiftelse för dialog och förståelse mellan judendom, kristendom och islam.


Gordon Brown väntas ta över efter Tony Blair (Foto: AFP / Chris Young)

Gordon Brown väntas ta över efter Tony Blair (Foto: AFP / Chris Young)