Tonåring upptäckte forntida mayastad
Kukulcàn-templet i det forntida området Chichen Itza, som härstammar från mayacivilisationen på Yucatanhalvön i Mexiko. Området upptäcktes i mitten på 1800-talet av J.L. Stephens och Frederick Catherwood. (Foto: Cris Bouroncle/AFP/Getty Images)


En 15-årig kanadensisk pojke, William Gadoury, har upptäckt en forntida mayastad med hjälp av satellitbilder och astronomi. Gadoury, som kommer från Quebec, hade en teori om att mayafolket valde platserna för sina städer med hjälp av stjärnbilder, enligt Le journal de Montreal.

Tonåringen upptäckte att städerna i den forntida civilisationen låg i linje med de stjärnbilder som var viktiga för mayafolket. Gadoury analyserade 22 stjärnbilder och fann att stjärnorna i dem överensstämde exakt med de inbördes positionerna för 117 mayastäder.

– Jag förstod inte varför mayafolket byggde sina städer långt från floder, på avlägsna platser och i bergen. De måste ha haft andra skäl, och eftersom de dyrkade stjärnorna fick jag idén om att bekräfta min hypotes, sade Gadoury till Le Journal de Montreal.

– Jag blev verkligen förvånad och upprymd när jag insåg att de mest ljusstarka stjärnorna i stjärnbilderna överensstämde med de största mayastäderna, tillade han.

Gadoury använde satellitbilder från Canadian Space Agency och lokaliserade området i Google Earth. Tonåringen upptäckte staden där den enligt stjärnorna borde vara i Yucatan, Mexiko. Området, som nu är oexploaterat, ligger i djungeln K’aak Chi, Eldmunnen.

© Canadian Space Agency

© Canadian Space Agency

– Det som är fascinerande med Williams projekt är djupet i hans forskning, sade Daniel de Lisle från Canadian Space Agency.

– Att koppla ihop positionen för stjärnor med platsen för en förlorad stad och att använda satellitbilder inom ett litet område för att identifiera ruiner som begravts under tät vegetation är exceptionellt, sade han om upptäckten.

De Lisle gav Gadoury en hedersmedalj för att hans upptäckter.

De Lisle sade till The Independent att man i satellitdata från området fann linjära egenskaper som ”stack ut”.

– Där finns linjära drag som tyder på att det finns något under det där stora taket av växter, sade han till The Independent.

– Det finns tillräckligt många tecken som tyder på att det kan vara något där som skapats av människor, tillade han.

Experterna menar att upptäckten skulle kunna hjälpa arkeologerna att med liknande tekniker upptäcka andra mayastäder i framtiden.

Det unga geniet kommer att få sina upptäckter publicerade i en vetenskaplig tidskrift och kommer att medverka på Brasiliens internationella vetenskapsmässa 2017, där han kommer att visa upp sina fynd.

Har forskarna löst Bermudatriangelns mysterium?

Globala medvetandet har fysiska effekter