Tonårig tibetansk munk död efter självbränning


Ännu en tibetansk munk har satt eld på sig själv i en orolig del av östra Tibet på tisdagen. Han blev den 44:e personen att utföra denna extrema protesthandling mot den kinesiska regimens ockupation av Tibet sedan februari 2009.

Den här gången var det 18-åriga Losang Losin som dog efter att ha satt eld på sig själv. Händelsen bevittnades av lokalbefolkning vid klostret Gedhen Tashi Choeling i Barkham, enligt tibetanska människorättsgrupper.  

De kinesiska myndigheterna försökte gå in i klostret för att ta Lozins kropp, men enligt Free Tibet hindrades de av lokala tibetaner. ”Denna mänskliga sköld var avsedd att hindra att man förde bort munkar, såsom hände i Kirti-klostret i Ngaba i fjol”, skrev Free Tibet. 

För fyra månader sedan satte två andra munkar eld på sig själva i Choeling-klostret där Lozing bodde. 

Enligt International Campaign for Tibet försökte Lozin gå in till häradsledningens kontor medan han brann. 

”Efter en kort bit blev elden häftigare och Losang Lozin föll till marken. Han dog på platsen. Han sade flera saker medan han brann, men det är inte ännu känt vad”, skrev en anonym tibetan i ett e-mail till International Campaign for Tibet. Munkar från klostret ska ha tagit hand om kroppen och ska kremera den. 

Lobsang Yeshe och Kanyag Tsering, två munkar som lever i exil, sade att Lozin antogs till klostret som ung och att han var ”en mönsterstudent i både sina studier och sitt uppförande.”

Enligt den centrala tibetanska administrationen har lokala tibetaner även blockerat en bro in i Barkham för att hindra ett stort antal kinesiska poliser från att ta sig dit, av rädsla för oroligheter mellan myndigheter och lokalbefolkning. 

Lobsang Sangay, Tibets premiärminister i exil, sade i en intervju i Washington Post förra veckan att självbränningarna är ett resultat av desperation bland tibetanerna efter årtionden av förtryck under det Kinesiska kommunistpartiet. 

– Medlemmar av kommunistpartiet dikterar vad munkar och nunnor ska göra, hur de ska be, och vilka som tillåts komma in i klostren, sade han. 

Sangay tillade dock att han inte stödjer självbränningar och andra ”drastiska handlingar” av tibetaner. 

I självbränningarnas spår har Kina slagit ner hårdare på de tibetanska områdena. I vissa områden har man till och med stängt av elektriciteten och telekommunikationen för att hindra informationsspridning. 

Översatt från engelska